Poláci můžou kvůli nízkým cenám energií odložit stavbu jaderné elektrárny

Jaderná elektrárna, ilustrační foto

Jaderná elektrárna, ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Polská konzervativní vláda možná znovu odloží výstavbu prvního jaderného reaktoru v zemi, protože náklady na projekt zůstávají nepředvídatelné. Prohlásil to dnes polský ministr energetiky Krzysztof Tchórzewski.

Projekt jaderné elektrárny představila poprvé v roce 2009 předchozí vláda, která tak chtěla najít nové alternativy výroby elektřiny k uhelným elektrárnám. Od té doby však nabral projekt řadu zpoždění kvůli klesajícím cenám energií a kvůli neštěstí v japonské jaderné elektárně ve Fukušimě v roce 2011, které mělo dopad na podporu veřejnosti.

Tchórzewski uvedl, že vláda s projektem stále počítá. Není však rozhodnuta, jak rychle bude výstavba pokračovat. Oficiální termín pro zahájení provozu prvního bloku je nyní rok 2025, původní termín byl rok 2020. Ministr upozornil, že náklady na výstavbu jaderné elektrárny o výkonu šest gigawattů jsou nyní 30 miliard až 50 miliard zlotých (180,6 miliardy až 301 miliard korun) a během výstavby mohou dále vzrůst.

Polsko vyrábí většinu elektřiny z uhlí, elektrárny i infrastruktura jsou však zastaralé. Nedostatečná rezervní kapacita pak představuje riziko pro elektrickou soustavu v zemi v době extrémního počasí, kdy spotřeba elektřiny roste. Evropská unie rovněž očekává, že Polsko omezí svou závislost na vysoce znečišťujícím uhlí.