Společnost NuScale dokončila certifikaci. Malé modulární reaktory se přiblížily vstupu na trh

Americké společnosti NuScale se podařil průlom v oblasti nových jaderných technologií.

Americké společnosti NuScale se podařil průlom v oblasti nových jaderných technologií. Zdroj: NuScale

Velké reaktory by časem mohly nahradit ty malé modulární
Budoucnost jaderné energetiky? Vizualizace malého nukleárního reaktoru od společnosti Rolls-Royce.
Plovoucí jadernou elektrárnu Akademik Lomonosov mnozí řadí mezi první malé modulární reaktory.
Plovoucí jadernou elektrárnu Akademik Lomonosov mnozí řadí mezi první malé modulární reaktory.
Vizualizace modulárních reaktorů společnosti NuScale
7
Fotogalerie

Americké firmě NuScale se patrně podařil historický průlom v oboru jaderných technologií. Její malý modulární reaktor získal jako první plnohodnotnou technickou certifikaci od amerického regulátora Nuclear Regulatory Commission. Od nynějška tak zákazníci mohou počítat s tím, že návrh reaktoru splňuje všechny bezpečnostní parametry. Společnost o tom informovala ve své zprávě.

„Je to zásadní milník nejen pro NuScale, ale také pro celý americký jaderný sektor a další podobné projekty z celého světa. NuScale a Spojené státy se tak stávají lídrem v oboru modulárních reaktorů,“ řekl šéf NuScalu John Hopkins.

NuScale pokračuje ve snaze dostat reaktor do komerční fáze. Od vstupu do certifikačního procesu NuScale podepsal smlouvy o spolupráci s mnoha energetickými společnostmi a s dalšími vyjednává. 

Úspěch NuScale sleduje i ČEZ. „Stihli to sice v termínu, ale zatím jsme daleko od toho, abychom mohli vsadit jen na tento jediný směr. Vývoj malých modulárních reaktorů budeme nadále bedlivě sledovat a zároveň budeme pokračovat v přípravě velkého bloku,“ sdělil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

„Je ale pravda, že i z důvodu vývoje modulárních reaktorů, je projekt nového jaderného zdroje rozdělen na etapy. Chceme mít stále pojistku do budoucna a mít tuto kartu stále ve hře,“ doplnil.

Nejblíže k realizaci má utažský projekt státní energetické společnosti UAMPS. Podle posledních zpráv je však výstavba nejistá, protože vzrostly předpokládané nákladů. Navíc se posunul i termín potenciálního spuštění prvního modulu na rok 2029, čímž by stavba nabrala dvouleté zpoždění.

NuScale vyvíjí modulární lehkovodní reaktor, který vyrábí elektřinu a teplo, využít ho lze i na odsolování vody. Jedná se o menší, modulární verzi ověřené tlakovodní reaktorové technologie, která je podle odborníků bezpečnější než nynější velké reaktory.

Modul poskytuje výkon až šedesát megawattů. Díky modulární konstrukci však v rámci elektrárny lze instalovat až dvanáct modulů, čímž se výkon může vyšplhat až na 720 megawattů.

Majoritním investorem ve firmě NuScale je globální inženýrská, stavební a manažerská společnost Fluor Corporation, jež má šedesátiletou zkušenost v oblasti jaderných technologií.

Modulární reaktory se ve světě vyvíjejí už desítky let, v posledních letech se ale vývoj dramaticky zrychlil. Odborníci přesto upozorňují, že komerční fáze může přijít výrazně později, než uvádějí vývojáři. Nové technologie nejsou totiž téměř ověřené v praxi a přísné bezpečnostní podmínky mohou vývoj zbrzdit.