Policie žádá po ČEZ 606 milionů, chce zajistit tržby z obnovitelných zdrojů

Solární elektrárna, ilustrační foto

Solární elektrárna, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Veškeré tržby ČEZ z obnovitelných zdrojů energie, a to například včetně malých vodních elektráren, hodlá podle informací deníku E15 zajistit Policie ČR. Důvodem je spor o podporu pro fotovoltaickou elektrárnu Vranovská Ves z majetku dceřiné firmy ČEZ Obnovitelné zdroje. Firma měla podle odhadu policie poškodit stát o 606 milionů korun, které má ČEZ nyní vrátit.

Vranovská Ves se dostala do hledáčku policie už před lety, kdy byla v podezření z podvodného získání licence na konci roku 2010, což jí mělo zajistit výhodnější ceny pro výkup elektřiny. Škodou státu má být rozdíl mezi dotovanou cenou elektřiny pro elektrárny s platnou licencí před rokem 2010 a těch, co jsou v provozu od roku 2011.

„Jednou z hlavních smluvních podmínek byla garance zprovoznění a zahájení dodávky elektrické energie do sítě ve lhůtě do konce roku 2010, což se také stalo – elektrárna již v prosinci 2010 vyráběla, a toto jsme policii doložili v materiálech, které si od nás vyžádala,“ sdělil mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

Případ řeší Národní centrála proti organizovanému zločinu. Samotná firma ČEZ Obnovitelné zdroje říká, že v kauze nefiguruje jako obviněná, ale jen jako zúčastněná strana. Zajištěním příjmů by prý dceřiná firma ČEZ přišla o veškeré příjmy z plateb za výrobu elektřiny ze všech svých obnovitelných zdrojů, což má být pro její existenci likvidační.

Obvinění podle energetické firmy směřuje na čtyři pracovníky, kteří byli za stavbu solární elektrárny a její licencování odpovědní, a nikdy nebyli zaměstnanci ČEZ, protože energetický gigant si kupoval projekt předem připravený takzvaně na klíč.

Vzniklou škodu vyčíslila policie expertním odhadem na 606 milionů korun, a ty teď požaduje po ČEZ Obnovitelné zdroje. „Není zřejmé, proč si na tuto částku nechala policie dělat expertní odhad, protože údaje o tom, kolik peněz čerpala solární elektrárna Vranovská Ves, lze do poslední koruny zjistit od operátora trhu s elektřinou, společnosti OTE, která platby dotací administruje,“ říká mluvčí ČEZ.

Přemrštěný výpočet

Podle ČEZ Obnovitelné zdroje je výpočet nesmyslně přemrštěný. „Expertní odhad výrazně převyšuje částku odpovídající platbám za produkci solárního parku Vranovská Ves. Není nám jasné, proč se policie usnesla na tomto vyčíslení, které je nepřiměřené a poškozuje společnost ČEZ Obnovitelné zdroje, která navíc v případu figuruje jen jako zúčastněná strana,“ dodal mluvčí ČEZ.

ČEZ tvrdí, že fotovoltaická elektrárna Vranovská Ves realizovala dodávky elektřiny do distribuční sítě už v prosinci 2010 a za tento měsíc také vyrobenou elektřinu fakturoval distributorovi E.on. Vranovská Ves není jedinou fotovoltaickou elektrárnou ČEZ, o kterou se policie zajímá.

Řešila také způsob, jakým získaly licenci fotovoltaické elektrárny v Ralsku, Mimoni a Ševětíně. Všechny tyto projekty prošly podle ČEZ kontrolou ze strany ERÚ i Státní energetické inspekce a že tyto kontroly žádné porušení pravidel nezjistily. Všechny solární parky prý byly řádně zkolaudovány před koncem roku 2010.