Polsko hlásí nový nález plynu. Tentokrát zemního

ilustrační foto

ilustrační foto

Jen pár dnů poté, co britský týdeník The Economist uveřejnil zprávu, že Polsko může mít v porovnání se zeměmi západní Evropy největší zásoby břidlicového plynu, oznámila polská těžařská a distribuční společnost Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictvo a mezinárodní společnost FX Energy, že se jim podařilo v oblasti Kutna u polského města Lodž nalézt dosud největší zásoby zemního plynu v Polsku.

Svými parametry jsou srovnatelné s nejbohatšími nalezišti v Holandsku či Velké Británii v oblasti Severního moře.

Podle informací deníku Rzeczpospolita mají společnosti zahájit detailnější průzkum naleziště v srpnu. Lokalita má ukrývat na 100 miliard metrů krychlových plynu, který se však údajně nachází v hloubce více než šesti kilometrů pod zemí. Odborníci z branže proto hovoří o obrovských částkách, které bude v Kutně třeba investovat. Každý vrt má přijít na více než 120 milionů českých korun, další peníze spolkne vybudování dolu a plynovodu. PGNiG již zvažuje přesunutí části investic určených na hledání plynu v Libyi a Egyptě zpět do Polska.
Podle odborníků mají sondy v Kutně množství plynu spíše potvrdit než vyvrátit vzhledem ke geologickému složení.

Riziko průzkumu spočívá v tom, že je třeba prozkoumat sedimenty, takzvanou červenou jalovinu, spodního permu v hloubce, ve které dosud nebyly zkoumány. Pokud se množství zemního plynu v oblasti potvrdí, polské zásoby se zdvojnásobí. Roční spotřeba plynu v Polsku je kolem 14 miliard metrů krychlových, ale z domácích zásob pochází jen 33 procent. Zbytek se dováží. Jestliže zkušební vrty skončí úspěchem, těžba se rozběhne do tří let a plyn z Kutna pokryje až čtvrtinu spotřeby.

Společnost FX Energy, která drží v oblasti Kutna spolu s PGNiG těžební koncesi, hledá plyn i ve Velkopolském vojvodství. Začátkem roku se jim podařilo v oblasti Lisewa nalézt nespecifikované množství plynu. V oblasti se také nachází červená jalovina, plyn však není tak hluboko, údajně jen 3800 metrů pod povrchem.