Polští farmáři hrozí povstáním kvůli uhelnému dolu, pomáhá jim výrobce kečupů

Polský povrchový důl Turów. Podobně by brzy mohla k nelibosti místních farmářů vypadat i krajina ve Velkopolsku

Polský povrchový důl Turów. Podobně by brzy mohla k nelibosti místních farmářů vypadat i krajina ve Velkopolsku Zdroj: Anna Uciechowska, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Farmáři ze západního Polska pohrozili vládě vyvoláním masových nepokojů, pokud dá zelenou otevření nového povrchového uhelného dolu a elektrárny. Plán Varšavy totiž počítá s vysídlením tisíců obyvatel, podle zemědělců navíc hrozí znehodnocení půdy.

Krajina v okolí měst Krobia a Mieska Górka se má brzy změnit k nepoznání. Společnost PAK chce v zemědělské oblasti západního Polska otevřít povrchový důl o rozloze 11 900 hektarů, kvůli kterému by o svou půdu přišlo téměř šest tisíc lidí a z povrchu země by zmizelo 22 obcí, píše britský deník The Guardian.

Vedle dolu má navíc vyrůst uhelná elektrárna o výkonu tisíce Megawattů. Ustoupit těžbě by naopak musela větrná farma.

Jako na konci války

Farmáři, z nichž mnozí na své půdě hospodaří po několik generací, se ale odmítají vzdát bez boje. Proti projektu už loni protestovaly tisíce lidí. Pokud letos plány na těžbu získají konkrétnější podobu, přidají se další, tvrdí bývalý poslanec Janusz Mackowiak.

„Místní lidé jsou nepředvídatelní,“ řekl. „Řada polských povstání napříč historií selhala, ale to, které uspělo, proběhlo tady, ve Velkopolsku,“ dodal s odkazem na povstání proti německé nadvládě na konci První světové války.

„Někteří lidé jsou opravdu zuřiví a policie už musela několikrát zasahovat. Snažíme se lidi uklidňovat, ale napětí roste,“ varoval místní politik. Místní už dříve několikrát zničili vozy PAK a jednou dokonce poškodili průzkumné vrty.

Spodní vody v ohrožení

Odpor proti dolu podporuje i řada místních firem v čele s potravinářským obrem Heinz, který je největším zaměstnavatelem v regionu. Podniky se obávají nárůstu znečištění ovzduší a zasažení podzemních vod a o následné ohrožení úrody.

„Pokud elektrárna vznikne, budeme muset nakupovat suroviny odjinud,“ uvedl šéf místního závodu Heinzu Slawomir Paszkier. „V případě některých plodin to nebude možné.“

Kritici těžby vycházejí ze zkušeností u polských dolů Turek a Konin. Hladina spodních vod v jejich okolí klesla o 50 až 80 metrů a snížila se také jejich kvalita.

Země pod městy Krobia a Mieska Górka ale ukrývá okolo miliardy tun hnědého uhlí. PAK by mohla povolení k těžbě získat už v roce 2016.

Fatih Birol: Evropa se v energetice vydala riskantní cestou