Poplatky za přenos elektřiny jsou v Česku pod evropským průměrem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Euro Tomas Novak

Poplatky za přenos a distribuci elektřiny, které platí čeští spotřebitelé v rámci regulované složky ceny elektřiny, jsou na srovnatelné úrovni jako v jiných evropských zemích. Vyplývá to z analýzy síťových tarifů v letech 2011 až 2013, které provedla společnost Straight Consult.

Střední průmyslový podnik platí v cenách elektřiny síťové poplatky, které jsou spojeny výhradně s provozem přenosové a distribuční soustavy, ve výši, která odpovídá 90 procentům evropského průměru. U malého energeticky náročného průmyslového podniku je tento poměr domácích a evropských poplatků na úrovni 91 procent.

Hůře jsou na tom domácnosti, které mají malou spotřebu a využívají takzvaný jednotarif. Jejich síťové poplatky se pohybují na hranici 105 procent evropského průměru. Poplatky domácností, které využívají dvoutarif, protože elektřinou topí nebo ohřívají vodu, dosahují ovšem 74 procent evropského průměru.

Analýza ukazuje, že hlavní příčinou nárůstů plateb za elektřinu nejsou přehnané nároky distribučních společností. „Rozsáhlá technická infrastruktura pro dopravu elektřiny z místa výroby elektřiny do místa její spotřeby stojí české spotřebitele v roce 2013 celkem 44,3 miliardy korun, zatímco na podporu výroby elektřiny, především z obnovitelných zdrojů, ve stejném období bude v České republice vynaložena srovnatelná částka, a to 44,4 mld. Kč,“ podotkl Luděk Mravinač, správce Českého sdružení regulovaných energetických společností.

V poslední třech letech vzrostly síťové poplatky o jednotky procent. Na hladině velmi vysokého napětí rostly české síťové tarify o 3,3 procenta oproti 5,4 procenta v analyzovaných zemích. Na hladině vysokého napětí rostly české síťové tarify o 3,5 procenta oproti 9,3 procenta v analyzovaných zemích. Jednotarify na hladině nízkého napětí rostly v případě českých síťových tarifů o 0,2 procenta oproti 5,2 procenta v analyzovaných zemích. Dvoutarify na hladině nízkého napětí rostly v případě českých síťových tarifů o 1,2 procenta oproti 9,3 procenta v analyzovaných zemích.