Poslanci chtějí odtajnit vlastníky solárních polí. Navrhnou nový zákon

Komu přesně plynou štědré dotace na výrobu solární energie? Brzy by mohlo být jasno. Sněmovna totiž připraví zákon, který vlastníky solárních elektráren rozkryje.

Představitelé všech sněmovních stran se shodli na tom, že zpracují a v nejbližší době předloží návrh zákona, který znemožní anonymní vlastnictví solárních elektráren. Na vytvoření parlamentní vyšetřovací komise, kterou žádali sociální demokraté, se ale nedohodli. O společném postupu informovali předsedové poslaneckých klubů ODS, ČSSD, TOP 09, KSČM a VV spolu s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou a jeho stínovým kolegou Milanem Urbanem. Solární problém dokázal znesvářené strany donutit ke společnému postupu.

Současný systém podpory obnovitelných zdrojů totiž přináší náklady, které jsou nad síly české ekonomiky. Na konferenci o energetickém trhu to řekla předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková. Letos na podporu obnovitelných zdrojů půjde celkem 44,4 miliardy korun, podle ERÚ tyto náklady v dalších letech ještě vzrostou, protože podle zákona je nutné částku každoročně indexovat o dvě procenta. „Problém je obrovský,“ řekla Vitásková o situaci s obnovitelnými zdroji energie. „Je to zátěž na dalších 20 let a my na tyto zvyšující se náklady určitě nemáme,“ zdůraznila. ERÚ se podle Vitáskové snaží jednat se zákonodárci o úpravě podpory obnovitelných zdrojů, aby se škody snížily na co nejmenší úroveň.

Kuba a Urban - garanti projektu

Sociální demokracii se sice nepodařilo prosadit vytvoření vyšetřovací komise, ale navrhovaný zákon by měl podle předsedy poslanců ČSSD Jeronýma Tejce vést ke splnění hlavního cíle, tedy odtajnění vlastníků solárních elektráren. Očekává také, že nové poznatky by mohly pomoci i týmu, který vytváří prezident Miloš Zeman.

Ten nedávno dotace na solární energii označil za největší tunel v českých ekonomických dějinách a zástupcům ministerstva vnitra, Bezpečnostní informační služby, nejvyššího státního zastupitelství, Nejvyššího kontrolního úřadu a Energetického regulačního úřadu proto navrhl vytvoření vyšetřovací komise.

Vláda chtěla původně podle ministra Kuby podobná opatření zahrnout do připravované novely zákona o obnovitelných zdrojích. „Určité paragrafy, které by se týkaly pouze rozkrytí vlastnické struktury, jsme schopni připravit rychleji,“ řekl Kuba, který by měl být společně se svým stínovým kolegou a předsedou hospodářského výboru Urbanem garantem přípravy tohoto zákona.

Podle předsedy poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika bude zákon rychlejší a efektivnější než případná vyšetřovací komise. Poslanec VV Michal Babák dodal, že bude pro to, aby zákon prošel ve zrychleném čtení. „Je to důkaz, že česká politika není až v takové krizi, jsou témata, na kterých se dokážeme dohodnou napříč politických spektrem,“ doplnil šéf klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík.