Poslanci zarazili podporu zelené energie a schválili strop na poplatky

Nové elektrárny z obnovitelných zdrojů od příštího roku nebudou mít nárok na podporu. Výjimkou budou ty, které ještě letos získají stavební povolení nebo autorizaci ministerstva průmyslu a obchodu a jejich majitelé je stihnou uvést do provozu do konce roku 2015. Definitivně by se tím měl zastavit dramatický nárůst nákladů na podporu zelené energie, který má letos dosáhnout 44,3 miliardy korun.

Novelu zákona o podporovaných zdrojích energie ve třetím čtení schválili poslanci. Teď ji ještě musí schválit Senát a podepsat prezident. Pokud by však zákon v Senátu narazil a musel se vrátit zpět do sněmovny, spadne pod stůl. Poslanci už v té době nebudou kvůli očekávanému rozpuštění sněmovny úřadovat.

Poslanci také zastropovali polatek, který na obnovitelné zdroje odvádějí firmy. Nově se od roku 2014 bude v ceně elektřiny platit na úhradu podpory obnovitelných zdrojů místo dnešních 583 korun 495 korun za megawatthodinu spotřebované energie. Průmyslové firmy chtěly strop snížit až na 420 korun.

Třicetinásobný růst

„Český průmysl platí za obnovitelné zdroje nejvyšší poplatky ze všech evropských zemí. Za posledních deset let se celkový objem podpory zvýšil třicetinásobně. Zastropování a snížení poplatků je pro český průmysl pozitivní signál, první krok ve snaze pomoci zachovat jeho konkurenceschopnost,“ komentoval verdikt poslanců Tapas Rajderkar, generální ředitel a předseda představenstva ArcelorMittal Ostrava.

Například právě stravskému Arceloru klesnou roční náklady na podporu zelené energie díky zavedení stropu o zhruba 90 milionů korun. Dvacítka firem s největší spotřebou energie ušetří zhruba tři čtvrtě miliardy korun ročně. Domácnostem klesne celkový účet za elektřinu o 1,3 miliardy korun.

Rozkryjte vlastnickou strukturu

Do zákona se na základě návrhu Hospodářského výboru dostala také podmínky, aby podporu mohl pobírat jen ten majitel zelené elektrárny, který rozkryje její vlastnickou strukturu. Čestným prohlášením by musel uvést držitele akcií s podílem nad 10 procent.

„Solární asociace dlouhodobě podporují návrhy, které by vedly k zprůhlednění příjemců podpory. Upozorňují však, že právě u solární energetiky je daleko podstatnější vlastnická struktura v době boomu. Typickou ukázkou jsou projekty, které nakupovala polostátní energetická společnost ČEZ od často netransparentních společností se sídlem v daňových rájích. ČEZ přišel při nákupu předražených solárních parků o miliardy korun. Rozkrytí vlastnických vztahů právě v této době je klíčové,“ upozorňuje Martin Sedlák, ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost.

Solární daň je prodloužená

Mnohem více solárníkům vadí prodloužení solární daně. Tu budou platit vlastníci elektráren s výkonem nad 30 kilowattů uvedených do provozu v roce 2010. Z podpory ve formě výkupních cen budou platit 10 procent a z obdržených zelených bonusů 11 procent. Podle ministerstva průmyslu právě u těchto elektráren je pro takový odvod prostor, aby byly dodrženy zákonem a vyhláškami garantované návratnosti investice.

„Prodloužením solární daně bude u všech projektů narušena garantovaná návratnost a až 30 procent fotovoltaických elektráren z roku 2010 se dostane do vážných problémů, které mohou skončit krachem. Stát tak bude čelit soudním sporům nebo mezinárodním arbitrážím, za které může vydat víc, než kolik vybere na kontroverzní solární dani,“ nesouhlasí s argumentací ministerstva Sedlák. Do letoška platily solární odvod elektrárny uvedené do provozu v letech 2009 a 2010.

„Firmy, které budou chtít kvůli solární dani náhradu za zmařené investice, musí být schopny prokázat, že jejich náklady na výstavbu a provoz elektráren nebyly nadhodnocené, vycházely z reálného ekonomického plánu a že k jejich krachu došlo z důvodu zavedení solární daně. Formou mezinárodní arbitráže se mohou bránit pouze zahraniční solárníci, české firmy mají možnost znovu se obrátit na Ústavní soud,“ říká Miroslav Hájek z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners.

Začíná sluneční razie

V recyklaci solárních panelů zavládl zmatek