Poslední šance. Westinghouse, EDF a korejská KHNP podaly nabídky pro dostavbu Dukovan

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany Zdroj: Profimedia.cz

Stavba nového bloku jaderné elektrárny Dukovany má začít za šest let. Úterý je posledním dnem, kdy je možné podat finální nabídku na jeho dostavbu. Přihlášené jsou tři firmy – americký Westinghouse, korejská KHNP a francouzská EDF. A všechny tři už svou nabídku podali v pražské centrále energetické společnosti ČEZ. Francouzská EDF dokonce na devíti kompaktních discích. Detaily ovšem ještě po nějakou dobu nebudou veřejné.

Stavba reaktoru v jaderné elektrárně Dukovany bude nejspíš nejdražší zakázkou v historii Česka. O vítězi tendru rozhodne polostátní energetická skupina ČEZ. Konečné slovo má však stát. Všechny tři zmíněné firmy, které se o zakázku ucházejí, mají se stavbou jaderných zdrojů zkušenosti. EDF a Westinghouse postavily několik projektů v Evropě, KHNP zase ve Spojených arabských emirátech.

„Jsme rádi, že se potvrdil silný zájem všech tří uchazečů o stavbu nového jaderného zdroje v České republice. Od zahájení tendru v březnu loňského roku jsme viděli pečlivou přípravu od všech uchazečů. Nyní provedeme vyhodnocení nabídek a podle smlouvy se státem předáme hodnotící zprávu ministerstvu průmyslu a obchodu, potažmo vládě ČR k finálnímu schválení,“ řekl člen představenstva a ředitel divize nová energetika ČEZ Tomáš Pleskač.

„Věříme, že soutěž vyhrajeme. Naší výhodou je, že se jedná o evropské řešení. Nabízíme ověřený projekt a také silné zapojení českých dodavatelů,“ uvedl ředitel české pobočky EDF Roman Zdebor po předání své finální nabídky. Dodal, že považuje čitelnost řešení za konkurenční výhodu proti dalším uchazečům. 

Schůzek s ČEZ, při nichž firma ladila nabídku, se zúčastnilo více než 100 zástupců EDF a průmyslových partnerů podniku Framatome, GE Steam Power a Bouygues Travaux Publics. Návrh společnosti počítá se stavbou bloku technologie EPR1200. 

Nabídku podaly už i další dvě přihlášené firmy. Westinghouse dokonce u příležitosti podání nabídky hodlá v Praze otevřít kancelář.

KHNP byla podle zástupce pražské kanceláře společnosti Minhwana Changa připravena podat svou nabídku už při předchozím termínu, který byl stanoven na začátek října. „Společnost KHNP považuje novou jadernou stavbu v České republice ze svých zahraničních projektů za svou prioritu,“ podotkl Chang.

Kde se ve střední Evropě stavějí jaderné bloky?

Slovensko

Slovensko nyní uvádí do provozu třetí blok jaderné elektrárny v Mochovcích. Čtvrtý blok elektrárny ještě není dostavěn. Původně měly být oba reaktory hotové v letech 2012 a 2013.

Polsko

Polské úřady vydaly koncem září povolení k výstavbě první jaderné elektrárny v zemi. Se zahájením výstavby prvního bloku počítá vláda v roce 2026 a s dokončením v roce 2033. Stavět zde budou americké firmy Bechtel a Westinghouse.

Maďarsko

V nejbližší době má ruský koncern Rosatom zahájit v Maďarsku stavbu dvou reaktorů ve stávající jaderné elektrárně Paks. Hotovo má být podle maďarské vlády v roce 2030.

Termín podání nabídek se několikrát odložil

Uchazeči o stavbu bloku podali své první nabídky loni na podzim. Polostátní ČEZ, který má projekt na starosti, detaily nabídek nezveřejnil. Na jaře vedl s uchazeči vyjasňovací jednání, na nichž si chtěl se zájemci vysvětlit některé podmínky tendru a jejich první nabídky. Následně je ČEZ vyzval k podání finálních nabídek.

Původní termín pro podání konečných nabídek byl stanoven na 15. září, posléze byl posunut na 2. října. Necelé dva týdny před vypršením tohoto termínu však ČEZ datum pro podání závěrečných nabídek znovu odložil na 31. října, tedy na úterý. Po obdržení nabídek je ČEZ vyhodnotí a hodnotící zprávu předá vládě ke schválení.

Polostátní ČEZ loni spolu s prvními nabídkami na stavbu nového dukovanského reaktoru dostal rovněž nezávazné návrhy na opce na další blok v Dukovanech a stavbu třetího a čtvrtého bloku v Temelíně. Společnost ČEZ i stát už dříve připustily, že k pokrytí spotřeby elektřiny v Česku bude nejspíš do budoucna potřeba dostavět další bloky jaderných elektráren.

Česko má v současnosti šest jaderných bloků ve dvou elektrárnách. Dva bloky, každý o výkonu přibližně 1000 megawattů (MW), jsou v jihočeském Temelíně. Čtyři menší bloky s výkonem 510 MW stojí v Dukovanech na Třebíčsku. Vedle nových klasických reaktorů ČEZ připravuje také stavbu malých modulárních reaktorů. První z nich by měl vzniknout v Temelíně.