Praha za 2,2 miliardy koupí od E.ONu 49 procent v plynárnách

Pražská plynárenská

Pražská plynárenská Zdroj: Prazska plynarenska

Praha koupí od firmy E.ON její 49procentní podíl akcií Pražské plynárenské Holding (PPH). Podíl město koupí za 2,145 miliardy korun. Uplatnit předkupní právo se na svém dnešním jednání rozhodli pražští zastupitelé. Posléze chce Praha najít strategického partnera, kterému koupený podíl zase prodá. Radní chtěli původně koupit PPH a ponechat si ji ve stoprocentním vlastnictví, to ale v říjnu odmítlo zastupitelstvo. Praha proto následně akcie prodá strategickému partnerovi.

„Máme reálnou šanci získat kontrolu nad významnou společností,“ řekl náměstek primátora Jiří Vávra (TOP 09) s tím, že by následně PPH byla základním kamenem městské firmy, která by spravovala strategické firmy.

Předkupní právo má hlavní město na základě smlouvy o spolupráci mezi akcionáři. Smlouva stanovuje, že pokud jeden z akcionářů chce prodat svůj podíl, musí jej nejdříve nabídnout svému partnerovi. Hlavní město obdrželo 25. listopadu dopis od společnosti E.ON Czech Holding AG s nabídkou uplatnění přednostního práva k nákupu akciového podílu v PPH. Cena prý odpovídá ceně ze znaleckých posudků.

Peníze na nákup chce Praha najít ve svém rozpočtu z takzvaných volných rozpočtových prostředků - ty město používá například při financování projektů, než na ně dostane peníze z evropských fondů. Peníze, které za akcie zaplatí, do rozpočtu vrátí poté, kdy podíl prodá strategickému partnerovi.

Fronta dalších zájemců: EPH, KKCG i ČEZ

Do PPH chce vstoupit německý koncern Energie Baden-Württemberg Aktiengessellschaft (EnBW), hlavní akcionář Pražské energetiky, v níž významný podíl drží i Praha. Zájem má také Energetický a průmyslový holding (EPH), největší dodavatel tepla a druhý největší dodavatel elektřiny v Česku, jehož akcionáři jsou J&T, Daniel Křetínský a PPF (ta se ale chystá svého podílu za cca 30 miliard zbavit). Třetím zájemcem, s nímž Praha vyjednává, je investiční skupina KKCG Karla Komárka. Zájem prý projevil i ČEZ.

Po vstupu strategického partnera by mělo dojít k rozdělení fungování tak, že Praha by se starala o distribuční síť, tedy rozvody, partner by se staral o obchodní záležitosti, tedy obchod s plynem.

Postup města kritizovali někteří opoziční zastupitelé. Lubomír Lédl (KSČM) kritizoval výběr strategických partnerů. Opoziční zastupitelka Alexanda Udženija zase řekla, že nikdo nemůže zaručit, že akcie Praha prodá za tolik, kolik za ně nyní zaplatí, Ondřej Pecha (ODS) nesouhlasil s ustanovením, že město bude přeprodávat. „Kde berou radní jistotu, že tímto způsobem dokážou zhodnotit tuto firmu? Jeví se mi to jako politická i ekonomická sebevražda,“ řekl Pecha. Zastupitel Vladimír Schmalz (bezp.) vyčetl radním nedostatek informací.

O koupi podílu v PPH mluví vedení Prahy již několik měsíců. Celá transakce by se měla uskutečnit ve dvou vzájemně propojených krocích. Praha nejdříve od E.ON koupí 49 procent v mateřské společnosti Pražská plynárenská Holding, ta zároveň od společnosti E.ON koupí 49,35 procenta akcií dceřiné Pražské plynárenské. Poté musí ještě koupit od minoritních vlastníků zbylých 0,45 procenta v Pražské plynárenské. Tento nákup chce Praha řešit bankovním úvěrem, který bude následně splácet PP.

Původně chtělo vedení města koupit 100 procent akcií a ovládnout stoprocentně skupinu Pražská plynárenská. Na svém říjnovém jednání to ale odmítli pražští zastupitelé, vedení města proto přišlo s dnešním schváleným postupem. Skupina Pražská plynárenská je druhou největší plynárenskou distribuční společností v Česku.