Pražská teplárenská má nový informační systém a opustila páru

Štola pod Vltavou ukrývá horkovodní trubky

Štola pod Vltavou ukrývá horkovodní trubky Zdroj: PT.as

Systém GIS na monitoru počítače
Holešovický horkovod
Převážná část tepla pro Prahu je přiváděna z mělnické elektrárny
4
Fotogalerie

Softwarová společnost Unicorn ukončila dvouletý projekt geografického informačního systému pro Pražskou teplárenskou. Výši kontraktu strany nezveřejnily.

Tepelná energie proudí k odběratelům na pravém vltavském břehu potrubním systémem, jehož horkovody a teplovody mají více než 550 kilometrů. K tomu, aby bylo možné dodávky tepla řídit, je potřeba mít přesné informace o jednotlivých částech systému včetně vzájemného propojení a provázání. Klíčovou roli v tomto ohledu hraje právě geografický informační systém (GIS). Ten zobrazuje mapu umístění potrubí, výměníků a dalších částí teplárenské sítě včetně provozních a servisních informací.

„Naším úkolem bylo poskytnout Pražské teplárenské systém, se kterým bude moci pracovat mnohem větší počet uživatelů, zkvalitní datovou základnu i možnosti práce s daty. V neposlední řadě jde o systém, který nabízí řadu možností pro budoucí rozvoj,“ řekl Michal Hamouz, obchodní ředitel geoinformatických řešení Unicornu.

Kromě prohlížení dat a vyhledávání vývojáři přidali specializované moduly pro podporu jednotlivých úkolů, které zpracovávají různí uživatelé. Nejdůležitější je modul pro řešení poruch. „Nový systém on-line map zvýšil zrychlení odezev systému o padesát procent a zároveň při snížených provozních nákladech zjednodušil přístup k informacím. Software zároveň optimalizuje procesy zobrazení poruch a odstávek a majetkoprávní agendu,“ uvedl k novince výrobní ředitel Pražské teplárenské Roman Koranda. Obdobné řešení využívají další pražské společnosti, například PRE nebo Pražská plynárenská, což usnadňuje výměnu dat.

Pražská teplárenská ale pro letošní topnou sezonu připravila i další novinku. Úplně se odklonila od vytápění parou a přešla na horkou vodu. „Po 118 letech byl ukončen parní provoz v Holešovicích, horká voda je výrobně i technologicky jednodušší a pro klienty komfortnější. Pára má oproti vodě až dvojnásobné teplotní ztráty,“ vysvětlil důvod inovace Koranda.