Odboráři zpochybňují platnost dohody s chemičkou Agrofertu

Chemička DEZA Valašské Meziříčí

Chemička DEZA Valašské Meziříčí Zdroj: ctk

Kolektivní smlouva pro letošní rok ve valašskomeziříčské chemičce DEZA byla uzavřena v rozporu se zákonem, tvrdí odborový svaz (OS) KOVO. Smlouvu před týdnem s vedením společnosti podepsali zástupci základní organizace OS ECHO při DEZA, skončila tím stávková pohotovost. Podle OS KOVO, který v chemičce také působí, bylo jeho zástupcům zabráněno, aby se podpisu smlouvy zúčastnili. Na vyjednávání a vyhlášení stávkové pohotovosti se přitom oba odborové svazy spolupodílely, řekl dnes místopředseda OS KOVO Libor Dvořák. DEZA patří do koncernu Agrofert.

"Budeme se snažit situaci změnit, na začátek týdne máme naplánováno jednání s vedením společnosti i OS ECHO," uvedl Dvořák. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka dnes řekl, že kolektivní smlouva je podepsána a společnost ji považuje za platnou. "Věc je pro nás tímto uzavřená a více ji nebudeme komentovat," uvedl Hanzelka.

OS KOVO působí v chemičce od konce loňského října, podle Dvořáka mu nyní přibývají desítky členů. V základní organizaci OS ECHO při DEZA je podle jejího předsedy Michala Sváčka asi 500 lidí. Chemička má tisícovku zaměstnanců. Sváček dnes nechtěl současnou situaci komentovat.

Zaměstnavatel je podle OS KOVO povinen přizvat ke kolektivnímu vyjednávání zástupce všech odborových organizací, které v podniku působí. "Postoj OS ECHO, který zabránil, aby se podpisu kolektivní smlouvy účastnili rovněž zástupci OS KOVO, způsobil, že platnost této kolektivní smlouvy může být kdykoli zpochybněna," uvedli v dnešním prohlášení zástupci OS KOVO.

Odboráři jednali s vedením firmy o kolektivní smlouvě od konce loňského října. Stávkovou pohotovost vyhlásili 22. května, důvodem byl spor o uzavření kolektivní smlouvy na rok 2018 a nepřijatelný dosavadní mzdový vývoj. Oba odborové svazy původně žádaly zvýšení základních tarifních mezd o 13 procent, růst příplatku za směnnost o 20 procent a růst podílu na zisku o dvě procenta.

"Kolektivní smlouva jednostranně uzavřená odbory ECHO odpovídá původním požadavkům pouze v jediném bodu, a to růstu podílu na zisku o dvě procenta. Zahrnuje zvýšení základních tarifních mezd jen o osm procent a růst příplatků o 15 procent," uvedl Dvořák.

Průměrná mzda všech zaměstnanců chemičky byla do té doby podle Sváčka 32 966 korun, u tarifně odměňovaných zaměstnanců 28 846 korun.

DEZA zpracovává černouhelný dehet a surový benzol, její tržby předloni činily 7,075 miliardy korun. Akciovou společnost DEZA tvoří základní výrobní závod ve Valašském Meziříčí a územně odloučený provoz v Otrokovicích na Zlínsku, společnost patří od roku 1999 do koncernu Agrofert.