Privatizace Unipetrolu: Agrofert žene spor s PKN Orlen k Ústavnímu soudu

Agrofert, společnost, která vlastní významné majetkové účasti ve zpracovatelských, výrobních a distribučních podnicích zemědělského, potravinářského a chemického průmyslu, ilustrace.

Agrofert, společnost, která vlastní významné majetkové účasti ve zpracovatelských, výrobních a distribučních podnicích zemědělského, potravinářského a chemického průmyslu, ilustrace. Zdroj: Euro - Jan Rash

V blízkém okolí mrakodrapů PPF stojí centrála společnosti Agrofert
Agrofert
PKN Orlen
PKN Orlen
5
Fotogalerie

Dlouholetý spor mezi Agrofertem a polskou firmou PKN Orlen, ve kterém jde o 20 miliard korun, bude řešit Ústavní soud (ÚS). Obdržel stížnost Agrofertu. Informaci patrnou z otevřené justiční databáze potvrdila bez dalších podrobností mluvčí ÚS Miroslava Sedláčková. Stížnost dostal na starost soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk.

Firma ministra financí Andreje Babiše (ANO) se peněz domáhala jako odškodnění za údajné porušení dohod při privatizaci Unipetrolu, avšak neuspěla v arbitráži a následně ani u soudu.

Dovolání Agrofertu odmítl v létě Nejvyšší soud (NS), nyní, s časovým odstupem, zveřejnil odůvodnění. Institut návrhu na zrušení rozhodčího nálezu nemůže podle stručného usnesení sloužit jako opravný prostředek proti rozhodčímu nálezu.

Justice má v řízení o zrušení rozhodčího nálezu pouze zkoumat, zda v konkrétním řízení byla oběma stranám poskytnuta dostatečná možnost k uplatnění jejich procesních práv a zda se procesním postupem rozhodčího soudu jedna strana nedostala do nerovného postavení. Ve sporu Agrofertu s PKN Orlen byla podle pravomocného rozsudku zachována rovnost stran a nedošlo k porušení procesních práv. NS dovolání odmítnul pro nepřípustnost, uvedl mluvčí soudu Petr Tomíček.

Agrofert podal na PKN Orlen v souvislosti s privatizací Unipetrolu čtyři žaloby navazující na předchozí arbitráže. Uspěl podle dostupných informací jen s jednou z nich, když v roce 2009 soud nařídil Polákům zaplatit smluvní pokutu zhruba 2,45 miliardy.

Státní podíl v Unipetrolu původně v roce 2001 tehdejší menšinová vláda ČSSD v čele s nynějším prezidentem Milošem Zemanem nabídla Agrofertu. Babišovi se ale zdála cena 11,7 miliardy korun vysoká, a když stát nechtěl slevit, z privatizace nakonec sešlo.

Podíl posléze od státu koupil v roce 2004 za 14,7 miliardy polský podnik PKN Orlen. Úzce ale při privatizaci spolupracoval s Agrofertem, kterému prý za pomoc slíbil výhodně odprodat kontrolní podíly v dceřiných firmách Unipetrolu - Kaučuku, Agrobohemii, Aliachemu, Paramu a Chemopetrolu. Po privatizaci však PKN Orlen Agrofertu podíly neprodal.