Prodej bulharského byznysu ČEZ je na spadnutí

Pražské sídlo ČEZ

Pražské sídlo ČEZ Zdroj: profimedia.cz

Bulharské miliardové drama tuzemské energetické skupiny ČEZ se s největší pravděpodobností blíží do závěrečného dějství. Zdroj blízký vyjednávání mezi tamním holdingem Eurohold a tuzemskou společností ČEZ deníku E15 potvrdil, že se ladí už jen poslední detaily kupní smlouvy. ČEZ by si podle něho mohl přijít minimálně na 320 milionů eur, v přepočtu 8,2 miliardy korun, což je pro vedení státní firmy údajně přijatelné.

Polostátní firma, která v polovině dubna udělila společnosti Eurohold při vyjednávání exkluzivitu, zmíněnou částku nechtěla komentovat, potvrdila ale, že vyjednávání je v pokročilé fázi. „Je pravda, že v rámci rozhovorů už řešíme zejména technické a jiné detaily,“ řekla mluvčí skupiny ČEZ Alice Horáková. „V nadcházejících týdnech očekáváme předložení finální struktury financování transakce a případných požadavků financujících bank. Víc ale nemohu komentovat,“ doplnila Horáková s odkazem na dohodu o mlčenlivosti.

Potenciální transakci zatím blíže nekomentuje ani bulharský Eurohold. Firma ve čtvrtek uvedla, že bulharští finanční regulátoři zahájili kontrolu firmy. „Vzhledem k významu transakce odkupu akcií skupiny ČEZ v Bulharsku vnímá Eurohold kontrolu jako logický a očekávaný krok. Eurohold proto předkládá veškeré potřebné dokumenty,“ uvedla firma. Eurohold chce na nákup aktiv ČEZ použít jak peníze z vlastních fondů, tak úvěry západoevropských bank. Jména bank a rozsah, v jakém se budou na hrazení transakce podílet, však skupina zatím nespecifikovala.

ČEZ měl už loni v únoru svá bulharská aktiva prodat za odhadovaných 320 milionů eur tamní společnosti Inercom, bulharský antimonopolní úřad ale transakci v létě znemožnil se zdůvodněním, že by Inercom získal na energetickém trhu dominantní  postavení. Inercom přitom podle analytiků vzbuzoval spíš pochybnosti, zda tak malá společnost vůbec dokáže financovat a řídit strategicky důležité energetické provozy.

V případě Euroholdu jsou rizika neschválení transakce nižší, domnívá se analytik společnosti ENA Jiří Gavor. „Jedná se o firmu, která je veřejně obchodovatelná na burze, takže je dostatečně transparentní. Zároveň předpokládám, že se ČEZ z minulosti dostatečně poučil a vybral si společnost, která má dobré vztahy s tamním státem. To je v Bulharsku stále klíčové,“ dodává Gavor.

ČEZ v Bulharsku provozuje distribuční síť pro tři miliony lidí, kterou koupil před patnácti lety a zaplatil za ni zhruba 281,5 milionu eur. Celkem prodává sedm firem včetně retailové a obchodní společnosti.