Propad cen baterií byl letos rychlejší než očekávaly prognózy. Pomáhá růst výrobních kapacit, míní Bloomberg

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: VTM.cz

Průměrná cena lithium-iontových baterií meziročně klesla o 16 procent, tedy rychleji než očekávaly předchozí prognózy, vyplývá z nedávného průzkumu agentury Bloomberg. Průměrná cena v tomto roce klesla ze 209 na 176 dolarů za kilowatthodinu, Bloomberg přitom ještě loni očekával pokles jen na zhruba 179 dolarů.

Od roku 2010 klesla jejich cena o 85 procent. Hlavní příčinou je technologický pokrok umožňující vyšší energetickou hustotu baterii a větší výrobní kapacity, které pomáhají snižovat výrobní náklady na jednotlivou baterii, okomentoval pro Blooomberg brief hlavní energetický analytik Logan Goldie-Scot. Podle Bloombergu mají navíc výrobní kapacity celosvětově nadále růst, oproti dnešku se mají do roku 2023 ztrojnásobit.

Logan Goldie-Scot dále očekává, že bod zvratu, kdy budou elektromobily plně konkurenceschopné s vozy na běžné spalování, nastane zhruba v prvních letech příštího desetiletí, kdy má cena baterií klesnou na magickou hranici 100 dolarů za kilowatthodinu.

Šéf Tesly Elon Musk letos svým akcionářůmřekl, že pokud nevzrostou ceny surovin potřebných k výrobě baterií, náklady na výrobu baterie v jeho  továrně klesnou na hranici 100 dolarů za kilowatthodinu do dvou let.