Provozní zisk Daimleru vzrostl skoro o třetinu, firma hlásí rekordní prodeje

Daimler, Mercedes-Benz

Daimler, Mercedes-Benz Zdroj: ctk

Provozní zisk německé automobilky Daimler ve třetím čtvrtletí stoupl o 31 procent na 3,66 miliardy eur (99,1 miliardy korun). Výsledky překonaly očekávání analytiků díky vysoké poptávce po osobních autech v Evropě a Číně a rekordnímu prodeji luxusních vozů, uvedla společnost.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali zisk pouze 3,39 miliardy eur. Čistý zisk se však snížil o 14 procent na 2,4 miliardy eur, protože firma v loňském roce zaúčtovala mimořádný zisk z prodeje podílu v Rolls-Royce Power Systems Holdings. Příjmy se zvýšily o 13 procent na 37,3 miliardy eur.

Daimler prodává nákladní a osobní vozy pod značkou Mercedes-Benz. Celkový prodej aut automobilky stoupl ve čtvrtletí o 13 procent na rekordních 720 tisíc.

Prodej osobních aut ve čtvrtletí stoupl o 16 procent na rekordních 478 tisíc vozů. Očekává se, že Mercedes v letošním roce překoná v prodeji Audi a stane se druhým největším výrobcem luxusních aut na světě. Do konce desetiletí chce Daimler v prodeji luxusních aut předběhnout i jedničku na trhu, BMW.

Daimler potvrdil, že za celý letošní rok čeká růst příjmů, provozního zisku i dodávek aut na trhy. Firma těží hlavně z vysokého počtu nových modelů. Mírně však zhoršila výhled prodeje nákladních aut, hlavně kvůli zpomalení v Brazílii. Nově čeká Daimler mírný růst dodávek, dříve firma uváděla, že čeká výrazný růst.