Provozovatel Fukušimy bude deset let v rukou státu

Tepco

Tepco Zdroj: myweathertech.com

Japonská společnost Tokyo Electric Power (TEPCO), která provozuje jadernou elektrárnu Fukušima, bude minimálně na deset let zestátněna. Podle agentury Kjódó s tím počítá vládní úřad pro financování odškodného po jaderných haváriích. Předpokládá se také, že vláda firmě poskytne finanční injekci kolem jednoho bilionu jenů (asi 256 miliard korun). Podnik by se měl díky vládní pomoci už v příštím finančním roce vrátit k zisku.

Elektrárenská společnost se podle agenturních zdrojů snaží s vedením firmy vypracovat podnikatelský plán, který by měl být dokončen v březnu. Jeho smyslem je zabránit insolvenci, v které by se podnik mohl ocitnout. Mluvčí podniku ale podle agentury Reuters řekla, že zatím nebylo nic dohodnuto.

Podmínky poskytnutí státní dotace předpokládají, že na práci managementu firmy by mohli dohlížet nezávislí experti. To znamená, že podnik by mohl být donucen předat vedení odborníkům z vnějšku. Až by v roce 2022 skončilo zestátnění, firma by měla vrátit peníze, které jí vláda poskytla.

TEPCO je největším podnikem veřejných služeb v Asii. Akcie firmy se obchodují na burze v Tokiu, jejich hodnota ale po havárii ve Fukušimě prudce klesla. Spekulovalo se také, že je burza vyškrtne z obchodování, to ale zřejmě už nehrozí. Podle zdrojů agentury Kjódó akcie na burze prozatím zůstanou, pokud by se ale hospodaření podniku výrazně zhoršilo, v budoucnu by z trhu mohly zmizet.

Vývoj akcií TEPCO za poslední dva roky

Vývoj akcií TEPCO za poslední dva rokyVývoj akcií TEPCO za poslední dva roky | Reuters

Havárie jaderné elektrárny Fukušima se stala v březnu loňského roku. Hlavní příčinou bylo silné zemětřesení a následná přílivová vlna. Havárie byla největší svého druhu za posledních 25 let, respektive od havárie v jaderné elektrárně v ukrajinském Černobylu v dubnu 1986.