Průmysl dál netrpělivě čeká na energetickou koncepci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tony Boon, Wikimedia Commons

Část hnědého uhlí, které by bylo dostupné po prolomení limitů, lze podle průmyslníků použít k výrobě elektřiny, která se pak vyveze do zahraničí. „Pokud to povede k růstu HDP, je možné to udělat,“ říká Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy.

Důležitější než rozhodnutí o limitech těžby je však podle něj brzké schválení aktualizace energetické koncepce. Tu vláda před Vánocemi odložila právě kvůli vyjasnění budoucí těžby uhlí. Ministr životního prostředí Richard Brabec byl jedním z ministrů, kteří osud koncepce s limity spojuje.

„Zatím nevíme, kolik uhlí, kdy a pro jaké spotřebitele bude třeba. Teplo se vyrábí zhruba z 10 milionů tun uhlí, zatímco se vyveze elektřina odpovídající 16 milionům tun. Pro prolomení limitů bude hnutí ANO, jen pokud se dostatečně zdůvodní a nebudou se bourat domy,“ řekl Brabec. Sen průmyslníků o rychlém schválení energetické koncepce se tak rozplývá.

Podrobnou analýzu jednotlivých variant posunutí limitů má připravit ministerstvo průmyslu do června. Rezort prosazuje další těžbu v lomu Bílina a částečné posunutí limitů v lomu ČSA, kterému by padla za oběť dolní část obce Horní Jiřetín. Průmysl a odbory volají po úplném prolomení limitů i v lomu ČSA, kvůli čemuž by se musely obce Horní Jiřetín a Černice přestěhovat.

Miroslav Zajíček: Firmy energetické koncepce nepotřebují