Průmysl se úlev od příspěvků na OZE letos nedočká, vláda je neprojedná

Solární elektrárna - ilustrační foto

Solární elektrárna - ilustrační foto

Naděje průmyslníků, že jim stát ještě letos uleví od placení příspěvků na obnovitelné zdroje energie, zemřela rychle. Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhlo, aby ze čtvrtečního jednání vlády bylo staženo nařízení vlády, které by velké průmyslové firmy zvýhodnilo.

„Důvodem stažení zmíněného bodu je, s ohledem na posun jeho projednávání vládou, nedostatečný časový prostor pro vydání cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu,“ vysvětluje mluvčí rezortu František Kotrba.

Ministerstvo původně navrhovalo, aby vláda na letošní poslední čtvrté čtvrtletí rozdělila státní dotaci na krytí podpory obnovitelných zdrojů podle napěťové hladiny, z níž firmy a domácnosti proud odebírají. Firmám, které berou elektřinu velmi vysokého napětí, by klesl příspěvek ze 495 na 200 korun za megawatthodinu.

Úlevy za více než miliardu

Podniky s odběrem na hladině vysokého napětí by se dočkaly snížení ze 495 na 350 korun za megawatthodinu. Odběr z hladiny nízkého napětí, kam patří domácnosti či živnostníci, zůstane zatížený 495 korunami za megawatthodinu. Celkem mohly firmy ušetřit přes 1,3 miliardy korun.

Krok ministerstva potvrdil varování Energetického regulačního úřadu, že příslušné cenové rozhodnutí nestihne vydat včas. „Sdělili jsme to už ministerstvu i velkým odběratelům elektřiny,“ uvedl na dotaz deníku E15 minulý pátek mluvčí Energetického regulačního úřadu Jiří Chvojka. Ministerstvo se přitom neúspěšně snažilo protlačit nařízení už na červencovou schůzi vlády.

Novela energetického zákona

„Návrh nařízení vlády vycházel z předpokladu, že výše ceny na úhradu nákladů souvisejících s podporou elektřiny na zbytek roku 2015 se bude přibližovat výši, které bude účtována a hrazena od 1. 1. 2016 v souvislosti s novým systémem výběru uvedených plateb, který byl zaveden v rámci schválené novely energetického zákona v letošním roce,“ říká Kotrba.

Novela energetického zákona zrušila stanovení příspěvku na základě spotřeby a zavedla výpočet podle rezervované kapacity připojení u firem a velikosti jističe u maloodběratelů. To by mělo velkým firmám ulevit. Celkem letos vláda dotuje podporu obnovitelných zdrojů 15,7 miliardami korun.