Průmyslníci bojují za zlevnění elektřiny. Dorovná za ně poplatky stát?

Ministr průmyslu a nový první místopředseda ODS Martin Kuba před jednáním poslaneckého klubu ODS novinářům řekl, že hledá v ODS kompromis pro vládní daňový balíček.  (Foto ČTK)

Ministr průmyslu a nový první místopředseda ODS Martin Kuba před jednáním poslaneckého klubu ODS novinářům řekl, že hledá v ODS kompromis pro vládní daňový balíček. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Velcí průmysloví hráči se snaží vybojovat nižší ceny elektřiny, které jsou podle nich likvidační. Podporu mají v ministrovi průmyslu Martinu Kubovi, podle kterého by jim stát měl z vlastní pokladny přispět na snížení poplatku, který od firem i domácností vybírá na podporu obnovitelných zdrojů energie (OZE). Ten má v příštím roce opět vzrůst, což průmyslníci považují za likvidační. O možnosti a výši „slevy“ budou v pátek průmyslníci s Kubou jednat s ministrem financí Miroslavem Kalouskem.

Serveru E15.cz to potvrdil ministr Kuba, páteční setkání by podle něj mělo stanovit konkrétní parametry. „Teď je potřeba vydiskutovat reálnou částku, kterou v rozpočtu lze nalézt,“ uvedl. Jaké bude mít rozhodnutí přesné dopady na průmysl i občany, by podle ministra mělo být jasné příští týden. Kuba se kvůli chystanému zvýšení cen elektřiny se zástupci Svazu průmyslu a obchodu sešel již dnes.

Ceny energií mají vzrůst kvůli rozhodnutí politiků zvýšit roční podporu obnovitelných zdrojů o 7,2 miliardy korun na skoro 43 miliard. Stát ale zároveň sníží částku, pomocí níž zdražování elektřiny kompenzuje, a to ze současných 11,7 miliardy na 9,7 miliardy korun.

Velkým firmám se kvůli tomu roční náklady na energie mohou zvednout až o stovky milionů korun ročně. „Podniky se stanou nekonkurenceschopnými. Pro příští rok proto musíme nalézt v rozpočtu další prostředky,“ sdělil serveru E15.cz prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Poplatky za OZE jsou podle Hanáka v České republice nejvyšší v Evropě.

V letošním roce firmy přispívají na obnovitelné zdroje částkou 419 korun za megawatthodinu k ceně spotřebované elektřiny. V roce 2013 to podle informací Energetického regulačního úřadu bude přes 600 korun za megawathodinu.

Kuba již dříve připustil, že podpora obnovitelných zdrojů je vysoká a zatěžuje tuzemský průmysl. Současně ale poznamenal, že jde o dědictví z minulosti. Ministr financí Miroslav Kalousek se k otázce zatím nevyjádřil.

: