Půlka dolů Mibrag už je u Křetínského

Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatelů Daniela Křetínského, Petra Kellnera a Patrika Tkáče se stal definitivně vlastníkem poloviny německých dolů Mibrag. Do EPH ho vložila Tkáčova skupina J&T, která v holdingu ovládá 40 procent. Informaci, že převod půlky Mibragu byl tento týden dokončen, deníku E15 potvrdil šéf komunikace EPH Martin Maňák. „Do konce týdne bude tento podíl převeden do subholdingu EP Energy, který je dcerou EPH,“ upřesnil.

Druhá polovina německých hnědouhelných dolů prozatím zůstává ve vlastnictví tuzemské energetické jedničky ČEZ, podle dostupných informací by ji ale měl nakonec také koupit EP holding.

Převod půlky Mibragu fakticky završuje převod aktiv, které EP holdingu vložili do věna jeho akcionáři. Holding se stal za dva roky od svého vzniku druhým největším výrobcem elektřiny a tuzemskou jedničkou v teplárenství. Instalovaný výkon pro výrobu elektřiny dosahuje 1400 megawattů, pro výrobu tepla téměř 5700 megawattů. Teplárny a energetiky EPH zásobují teplem velká města jako Praha, Hradec Králové, Pardubice, Most, Litvínov, Chrudim a také průmyslové podniky v Plzni. Aktivity v Plzni chce EPH rozšířit – má zájem o Plzeňskou teplárenskou.

Poté, co holding prorazil na českém trhu, chystá akvizice v zahraničí. Kupříkladu skupina PPF Petra Kellnera, která sama vlastní 29 procent v EPH a dalších jedenáct spravuje pro italskou pojišťovnu Generali, hodlá prostřednictvím holdingu diverzifikovat své aktivity – zatím výrazně zaměřené na Rusko. Kromě Mibragu a polského dolu Silesia se sice holdingu zatím nepodařilo získat žádnou z velkých energetických společností v Německu a Polsku, dala však o sobě vědět tím, že v některých výběrových řízeních postoupila až do finále. Šéf holdingu Daniel Křetínský, který sám vlastní dvacet procent EPH, teď kromě Německa a Polska sází hlavně na slovenský trh.

Podle žebříčku, který vychází z výše provozního zisku a nezahrnuje banky, je EPH sedmým největším průmyslovým uskupením v Česku.