Radčice s těžbou na Bílině souhlasí, starosta očekává příliv financí

Těžba uhlí

Těžba uhlí Zdroj: Rasch Jan/Euro

Obec Mariánské Radčice s prolomení limitů na dole Bílina souhlasí. Bude však žádat ochranná opatření, která zabrání šíření prachu a hluku. Pokud těžba bude pokračovat, přiblíží se totiž na 500 metrů k obytným domům, takže obec stane na hraně lomu.

Prolomení těžebních limitů na dole Bílina doporučil vládě ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Jako krajní řešení tuto variantu připustil i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Mariánské Radčice, kde žije 466 lidí, podepsaly v minulosti smlouvu o spolupráci se Severočeskými doly, které na Bílině těží.

„Otázku prolomení limitů bereme jako rozhodnutí, které umožní dolům se na těžbu připravit. Předpokládáme, že bude dostatečný prostor, abychom si mohli obhájit naše podmínky,“ uvedl starosta Jaroslav Sikora. Za nezbytnost považuje Sikora stavbu ochranných stěn a valů a vytvoření zalesněného pásu. Očekává také příliv financí od těžařů.

„Nelíbí se nám vládou schválená novela horního zákona, která zvyšuje podíl výnosu poplatků z povrchové těžby uhlí od těžařů pro stát, ale snižuje podíl obcí z dosavadních 75 procent na 33 procent,“ zdůraznil starosta. Podobně se vyjádřily i okolní samosprávy a Svaz měst a obcí. „Peníze by měly jít hlavně do obcí, které jsou těžbou dotčeny,“ dodal.

Radčice se budou muset v případě prolomení limitů vypořádat s větším hlukem a prachem. „Předpokládáme, že komunikace zatíženy nebudou, protože uhlí si vozí doly po svých cestách přes lom směrem k Bílině,“ vysvětlil Sikora.

S rypadly takřka za zády žije v Radčicích několik generací. Nedaleko leží Důl Kohinoor, v němž v roce 1999 a 2000 stávkovali horníci kvůli postupnému propouštění a ukončování těžby. Okupační stávka trvala několik dní. Uzavření dolu však nezabránili a stovky jich skončily na úřadě práce. „Lidé jsou tu s těžbou spjati, každý má v rodině bývalého nebo současného havíře, i proto s dalším dobýváním uhlí většina souhlasí,“ vysvětlil starosta.

Obec, jejíž dominantou je kostel Panny Marie Bolestné, se vylidnění neobává. Samospráva si ponechala městské byty, jako jedna z mála na severu Čech nemá problémy se sociálně nepřizpůsobivými. „Správa 17 domů, kde je 72 bytů, je sice pro nás finanční zátěž, ale je to výměnou za to, že máme v obci klid,“ zmínil Sikora. Obec byty přednostně pronajímá rodinám s dětmi.

Pro své občany pořádají Mariánské Radčice řadu kulturních akcí. Vrhly se i na opravu památky, kterou je dům s číslem popisným jedna. Náklady na rekonstrukci činí šest milionů korun. „A to je jen plášť, interiéry přijdou na řadu později, a s tím i návrhy využití stavby,“ doplnil Sikora.