Rakousko nesouhlasí s plánem prodloužit životnost Dukovan

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CEZ

Rakousko nesouhlasí s plánem prodloužit životnost jaderné elektrárny Dukovany na 60 let. V připomínkách k návrhu české státní energetické koncepce tvrdí, že Dukovany vykazují slabá místa, která nelze vyřešit modernizací. „Navíc se zvýšením výkonu elektrárny urychlil proces stárnutí materiálů,“ stojí ve více než osmdesátistránkovém dokumentu.

Předsedkyně českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová přitom v nedávném rozhovoru pro E15 tvrdila, že z technického hlediska prodloužení životnosti Dukovan nic nebrání.

Česká koncepce počítá s tím, že v roce 2040 by se měla až polovina elektřiny vyrábět v jaderných reaktorech, jež nahradí docházející uhlí. Jenže Rakušané, kteří tradičně vystupují proti využívání jádra, tento záměr zpochybňují. Českých úřadů se ptají, kolik z elektřiny ze starých i nově budovaných jaderných elektráren bude nakonec směřovat na vývoz. Tento údaj jim v návrhu koncepce chybí.

Ostatní sousedé nemají problém

U ostatních sousedů Česko se svou jadernou vizí nenarazilo. „Země visegrádské čtyřky už v minulosti zdůraznily, že je třeba rozumně rozvíjet obnovitelné zdroje, efektivněji a ekologičtěji využívat domácí fosilní paliva a uznat jadernou energii jako čistý, spolehlivý a bezpečný způsob výroby elektřiny,“ shrnuje polské stanovisko k energetické koncepci Ryszard Kwiecziński z polského ministerstva hospodářství. Polská vláda sama nedávno schválila projekt dvou jaderných elektráren.

Slováci by s Českem v budoucnu rádi více diskutovali o nakládání s vyhořelým palivem či tvorbě fondu na likvidaci vyřazených jaderných elektráren.

„Chceme být také včas a detailně informováni o investičních projektech, které by mohly mít přeshraniční dopady,“ prohlašuje mluvčí slovenského ministerstva životního prostředí Maroš Stano.

Mezistátní konzultace v únoru

České ministerstvo životního prostředí, které mezinárodní projednávání energetické koncepce řídí, se k připomínkám okolních zemí nechce zatím vyjadřovat. „Dotčené státy zaslaly svá vyjádření k návrhu koncepce. Mezistátní konzultace jsou naplánovány na únor. Vyjádření jsou podkladem pro tyto konzultace a pro výsledné stanovisko hodnocení vlivu na životní prostředí, ve kterém budou zohledněna,“ vysvětluje mluvčí Matyáš Vitík.

Nová vláda se však jaderné cesty vzdát nechce. Ministr průmyslu Jan Mládek při nástupu do úřadu uvedl, že evropská snaha o snižování emisí dostavbě jaderné elektrárny Temelín nahrává. Otázkou je podle něj časový rozvrh, zda to bude v nejbližší době, či s nějakým zpožděním. Kritici stávající verze energetické koncepce nicméně namítají, že i tento odklad by se měl do dokumentu promítnout.

Chybějí alternativní scénáře
Kritici české energetické koncepce dostali do ruky další zbraň. Rakousko se ve svých připomínkách pozastavuje stejně jako čeští odpůrci nad tím, že ministerstvo průmyslu neporovnalo různé varianty vývoje české energetiky. Přitom zpracování možných scénářů požadoval i posudek ministerstva životního prostředí. Česko prý dostatečně nevyhodnotilo možnosti obnovitelných zdrojů, které by mohly nahradit uhlí.