Řecko chce mít u sebe plynovod z Ruska, nenechá se prý komandovat Bruselem

Stavba plynovodu

Stavba plynovodu Zdroj: Archiv/Euro

Řecko představilo podrobnosti k plánovanému projektu výstavby plynovodu z Ruska v hodnotě dvou miliard eur (asi 55 miliard korun). Projekt by mohl zvýšit napjaté vztahy mezi Aténami a Bruselem v době, kdy Řecko usiluje o třetí záchranný program. Nový projekt, tzv. jihoevropský plynovod, by měl po roce 2018 přivádět do Evropy 47 miliard metrů krychlových plynu ročně od ruské společnosti Gazprom.

Řecký ministr pro energetiku Panajotis Lafazanis řekl, že díky projektu vznikne v Řecku asi 20 tisíc pracovních míst. Lafazanis představil předběžné plány projektu ředitelům řeckých energetických firem a slíbil, že vláda nedovolí, aby ji evropské instituce komandovaly. Energetická dohoda s Ruskem je podle ministra důležitou součástí řecké „mnohostranné“ zahraniční politiky.

Politici v EU se obávají, že Rusko by mohlo využít krize a vtáhnout Řecko více pod svůj vliv. EU naopak usiluje o snížení závislosti na Gazpromu a tvrdí, že jihovýchodní Evropa by měla dovoz této suroviny diverzifikovat a dát přednost zvýšení objemu dodávek zemního plynu z Ázerbájdžánu.

Plánovaná dohoda s Řeckem přichází poté, co Rusko na konci loňského roku opustilo plány na výstavbu plynovodu South Stream. Ten měl ročně přivádět do Evropy 63 miliard metrů krychlových plynu a obejít Ukrajinu.

Plánovaná trasa projektu Turkish StreamPlánovaná trasa projektu Turkish Stream | Gazprom

Jeho trasa měla vést Černým mořem do Bulharska. Moskva místo toho představila projekt Turkish Stream, kterým má téct stejný objem plynu na jižní pobřeží Černého moře a odtud do Řecka. Odborníci jsou však skeptičtí a nevěří, že by mohl být plynovod postaven v příštích letech, když na něj nebude dostatek financí.

Brusel se postavil proti plynovodu South Stream, protože je podle něj v rozporu s pravidly pro hospodářskou soutěž. Ta brání Gazpromu být jak dominantním dodavatelem plynu, tak dominantním distributorem. Evropská komise trvá na tom, že případný plynovod přes Řecko bude mít stejné problémy s omezením hospodářské soutěže.

Kvůli diverzifikaci zdrojů EU podporuje plynovod TAP, částečně vlastněný společností BP. Tímto plynovodem má do roku 2020 téct ročně deset miliard metrů krychlových ázerbájdžánského plynu a povede z turecko-řecké hranice do jižní Itálie. Lafazanis dodal, že podporuje oba projekty, zdůraznil ale, že má zvláštní požadavky ohledně TAP, včetně kompenzací pro farmáře, které plynovod ovlivní, a včetně příspěvků pro obce v okolí plynovodu.