Rekonstrukce Vranovské přehrady vyjde na 58 milionů korun

Vranovská přehrada

Vranovská přehrada Zdroj: Profimedia

Rekonstrukce hráze vodní nádrže Vranov za 58 milionů korun vrcholí, stavební firma už dokončila většinu hlavních prací. Hotovo by mělo být podle plánu na jaře příštího roku. V tiskové zprávě to v tomto týdnu uvedl mluvčí státního podniku Povodí Moravy Petr Chmelař. Rekonstrukce koruny hráze začala po ukončení rekreační sezony 2016, trvala po celý minulý rok a pokračuje i letos.

"V tuto chvíli jsou hotová všechna mostní pole, položené nosníky i vybetonované ztužující desky. Jsou osazeny zábradelní díly, položen asfaltový koberec. Dělníci už dokončili na hrázi sanaci betonu vzdušného a návodního líce.

Do kolaudace zbývá dodělat veřejné osvětlení a elektroinstalaci ve strojovně spodních výpustí, dále osadit ocelové branky a udělat protipovodňové zábrany a nátěry," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. Stavba podle něj běží bez komplikací a vše nasvědčuje tomu, že hráz bude otevřena v plánovaném termínu. 

Stavební zásahy do hráze si vyžádal její nevyhovující technický stav, především konstrukce přemostění přelivů. Stavební úpravy spočívaly v rekonstrukci koruny hráze včetně přemostění přelivů, mostních opěr, mostních závěrů i zábradlí na obou stranách hráze. Opravou prošly betonové plochy pod jeřábovou dráhou i osvětlení na koruně. Nová je také silnice na koruně hráze, hráz také získala nové osvětlovací stožáry. 

Vodní nádrž Vranov leží na Dyji a patří k nejstarším vodním dílům v povodí. Její plocha je zhruba 760 hektarů, což je třikrát více, než má Brněnská přehrada. Hráz je betonová gravitační, v koruně má délku 290 metrů, šířku sedm a výšku 47 metrů nad terénem. Celkový objem nádrže přesahuje 133 milionů metrů krychlových. Vranovská přehrada patří k vyhledávaným rekreačním místům.