Riley: Evropa si nemůže dovolit odmítnout břidlicový plyn

Břidlicový plyn

Břidlicový plyn Zdroj: profimedia.cz

Pokud Evropa odmítne revoluci, kterou do energetiky přinesl břidlicový plyn, bude to mít velmi škodlivé důsledky nejen pro její prosperitu, ale i pro energetickou bezpečnost. Závislost starého kontinentu na dovozu energetických surovin z Ruska a Blízkého východu se tak bude prohlubovat. Varoval před tím ve Wall Street Journal britský expert na energetickou bezpečnost Alan Riley. Proti těžbě břidlicového plynu se nedávno postavilo i několik radnic českých obcí v okolí potenciálních nalezišť.

Vyhlídky na těžbu plynu z břidlicových hornin v Evropské unii se dál zhoršují a chudé Bulharsko se nyní po Francii stalo druhou zemí, která zakázala jeho těžbu pomocí takzvaného hydraulického štěpení. Zelení aktivisté po celé Evropě proti slibnému zdroji energie spouštějí své poplašné kampaně kdekoli, kde se objeví zájem o rozvoj těchto nalezišť, konstatoval Riley.

Řada představitelů Evropské komise a Evropského parlamentu se podle Rileyho už obává, že kvůli těmto kampaním může potkat břidlicový plyn stejný osud jako geneticky modifikované plodiny (GMO). Ty Evropa pod tlakem zelených aktivistů odmítla, zatímco v Americe a jinde ve světě se bez problémů využívají.

Čtěte také:

Polsko sní svůj sen o plynové nezávislosti

Většímu využití břidlicového plynu v Evropě prý brání i mýty

Jenomže ekonomické a strategické dopady břidlicového plynu jsou proti GMO nesrovnatelné. Pokud jeho rozvoj Evropa nedovolí, hrozí jí výrazná deindustrializace, ztráta ekonomické konkurenceschopnosti a podkopání její energetické bezpečnosti, uvádí Riley.

Boom břidlic v USA výrazně stlačil ceny plynu

Důsledkem rozvoje břidlicového plynu v USA bude zhoršení ekonomické a strategické pozice Evropy kvůli ignorování nového energetického zdroje. V USA už prudká expanze jeho těžby srazila cenu plynu na zhruba čtvrtinu její úrovně v EU, což výrazně snížilo energetické náklady tamního průmyslu.

EU naopak podle britského experta hrozí, že kvůli vysokým cenám ropy a plynu úplně ztratí svůj kdysi vysoce rozvinutý chemický průmysl i další zpracovatelská odvětví.

Břidlicový plynBřidlicový plyn | profimedia.czDemonstrace proti těžbě plynu z břidlic ve Francii. Protestující se obávají hlavně dopadů na kvalitu pozemní vody.

O dodávky z Blízkého východu bude Evropa soupeřit s Čínou

Spojené státy nyní díky rozvoji břidlicového plynu a ropy, kanadských ropných písků, těžby v Mexickém zálivu a ropných nalezišť u pobřeží Brazílie směřují k získání energetické nezávislosti alespoň v rámci západní polokoule. To podle Rileyho povede k oslabování amerického zájmu o udržování bezpečnosti ropných oblastí na Blízkém východě.

Pokud USA z oblasti nakonec stáhnou svou pátou flotilu, nahradí je v pozici garanta stability v regionu pravděpodobně Čína. Jediným dalším velkým dodavatelem energetických surovin je pro Evropu už jen Rusko.

Předpokládané rozložení nalezišť břidlicového plynu ve světě

Předpokládané rozložení nalezišť břidlicového plynu ve světěPředpokládané rozložení nalezišť břidlicového plynu ve světě | EIAZdroj: The Energy Information Administration

České obce proti průzkumům protestují

V Česku se aktuálně o průzkumných vrtech na hledání břidlicového plynu uvažuje na Náchodsku a Trutnovsku, kde by je chtěla provést společnost Basgas Energia Czech. Ministerstvo životního prostředí těžařům k průzkumu dalo souhlas. Vedení Královéhradeckého kraje je ale proti. Průzkumné vrty by podle hejtmana Lubomíra France mohly ohrozit zdroje podzemních vod v regionu a také přírodní bohatství v oblasti, která je významným turistickým cílem.

„Provádět průzkumné vrty a těžit na Náchodsku, Broumovsku či Trutnovsku způsobem, který je mi znám především prostřednictvím znepokojených starostů z této oblasti, je z mého pohledu nepřijatelné,“ uvedl v lednu hejtman.

Druhým regionem v Česku, kde by mohl průzkum být, je oblast mezi Přerovem, Kopřivnicí a Vsetínem. Ložiska plynu v břidlicích tam chce prozkoumat britská firma Cuadrilla. I na Moravě se proti povolení průzkumu postavily některé obce.