Romanova éra v ČEZ skončila. Opustil dozorčí radu

Martin Roman

Martin Roman Zdroj: Jan Rash/Euro

Martin Roman rezignoval na post předsedy dozorčí rady polostátního energetického holdingu ČEZ. Jeho nástupce zvolen nebyl. Do dozorčí rady byli zvoleni Michal Mejstřík a primátor Chomutova Jan Mareš.

Osmého premiéra se už nedočká. Od roku 2004 přežil Martin Roman ve funkci šéfa ČEZ pět premiérů od levicového Špidly přes pravicového Topolánka až k nestranickému Fischerovi. Za šestého předsedy vlády Nečase v roce 2011 klesl kvůli skandálu okolo skryté vlastnické struktury Škody Plzeň na kolena a musel odejít do pozice předsedy dozorčí rady. Ale nepadl.

Nedovolil si na něj ani sedmý premiér Jiří Rusnok. Přestože jeho úředníci spjatí se zemanovci vyhazovali ze státních podniků kde koho, Roman se držel. Ale nyní si zřejmě řekl, že pokud neodejde sám, bude po volbách odejit. Paradoxně by jeho katem byl nejspíše šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, jenž jako ministr financí byl z nového mladého ředitele ČEZ v roce 2004 tak nadšen.

Na vrcholu své kariéry v ČEZ stál Roman nejspíše v roce 2007. Na podzim byl nejlépe placený manažer Česka zvolen na další čtyři roky do čela polostátního gigantu. Nikdo se příliš nepídil, pro koho vlastně předtím řídil Škodu Plzeň. Známé fotky z Toskánska vypluly na povrch až o dva roky později. Nyní byl v čele mimořádně ziskové firmy a těžil z velmi příznivého opčního programu.

Tah na Balkán

K 750 tisícům akcií Roman získal další stovky kusů cenných papírů, které nakupoval za nějakých 150 korun a později prodával hodně nad tisícovkou. Perfektní vztahy s politickou elitou dokládá z toho roku fotka rozesmátého premiéra Mirka Topolánka a Romana z karlovarského festivalu, kde si spolu zašlapali do pedálů kvůli dobročinnému projektu ČEZ.

Romanovo směřování se zdálo bez chybičky. Manažer, který si naposledy na vysoké škole přivydělával rozvážením nákupů a pak už jen řediteloval vše od křupek přes turbíny až po elektřinu, si vše dokázal dobře spočítat. A vyšla mu z toho zahraniční expanze.

Firma s přebytkem aktiv tak v roce 2005 zkusila štěstí v Rumunsku, pak v Polsku, Srbsku, Turecku či Albánii. Balkánské dobrodružství ale po úderu krize vyšlo ČEZ pěkně draho. Teď se hádá například s albánskou vládou a musí hrozit arbitráží za zmařenou investici.

Politici na straně ČEZ

Roman měl štěstí, že do ČEZ přišel těsně poté, co vláda ČSSD stvořila z firmy a regionálních společností energetického giganta. Roman jen firmu rozpínal svými manažerskými schopnostmi a výtečnými vztahy s politiky.

Zatímco jeho předchůdci Jaroslavu Mílovi neprošla privatizace Severočeských dolů, Romanovi ano. Vůči ČSSD se ho zastávali Radek Pokorný či Miroslav Jansta. V ODS Martin Říman, Marek Dalík či Pavel Suchánek.

K Hradu zase vedla cesta přes oba syny Václava Klause, jeden je přímo vysokým manažerem ČEZ, druhému Roman vydatně sponzoruje soukromé gymnázium. Ale v očích veřejnosti bylo jeho politické jištění už občas za hranou. Vedle toskánského jachtaření v roce 2009 to byla třeba kauza v roce 2011, kdy šéf rozpočtového výboru kupoval Romanovi letenky na golf do Dubaje.

V roce 2011 poté, co byl odhalen jako beneficient ve struktuře Škody pod hávem Appianu Antonína Koláčka, rychle skončil jako šéf, prý aby se mohl věnovat dohledu na výstavbu Temelína. Potom se přidala i kauza příliš levně prodané dceřiné firmy I&C Energo s unikátním know–how k jaderným elektrárnám. Není tak divu, že na další volby se Martin Roman už rozhodl nečekat a raději se vytratit z osudové firmy během volebního vření.