Roman má odejít z dozorčí rady ČEZ, nahradí ho Mejstřík

Martin Roman

Martin Roman Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Bývalý generální ředitel ČEZ Martin Roman by měl v pátek odejít z čela dozorčí rady energetické společnosti. Nástupcem Romana v čele kontrolního orgánu se má stát ekonom Michal Mejstřík. Roman v řídících orgánech firmy, ve které má stát většinový podíl, působil téměř deset let.

Informaci přinesl server týdeníku Ekonom s odvoláním na informované zdroje. Žádná ze stran informaci zatím oficiálně nekomentovala. „Takové fámy jsou před každým jednáním dozorčí rady. Nikdy jsem je nekomentoval a nebudu to dělat ani tentokrát,“ cituje Romana server.

Že by měl být Roman odvolán, zaznělo již začátkem srpna, kdy premiér Jiří Rusnok uvedl, že složení rady neodráží zástupce státu a odborníky. A jeho možné odvolání nevyloučil.

„Martin Roman nesporně odborník je. To je jiná věc. Otázkou je jeho vztah k českému státu, do jaké míry může reprezentovat zájmy hlavního akcionáře. To je pro mě otázka a s tím se budu chtít důkladně seznámit a až přijde čas, určitě se tam nějaké změny odehrát mohou. Ale není to tak akutní jako jinde,“ vysvětlil tehdy šéf úřednického kabinetu.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž pouze potvrdil, že se v pátek koná řádné zasedání dozorčí rady společnosti. „Na programu je pouze kooptace na volné místo v radě, jiné změny ve složení na programu nejsou,“ uvedl. Podle Ekonomu ale podobně „citlivé“ body obvykle bývají na program zařazeny až na poslední chvíli.

Roman ve funkci generálního ředitele a předsedy představenstva ČEZ působil od roku 2004 do září 2011, kdy ho nahradil tehdejší výkonný ředitel Daniel Beneš. Roman se stal poté šéfem dozorčí rady.

ČEZ je největší tuzemská energetická firma. Loni hospodařila s čistým ziskem 40,2 miliardy korun, letos očekává jeho snížení na 37,5 miliardy korun. Majoritním vlastníkem je stát, který ve společnosti drží zhruba 70 procent akcií.

Martin Roman (43)
Martin RomanMartin Roman | CTK/Zbynek Stanislav
Předsedou dozorčí rady ČEZ je od září 2011, před tím byl v letech 2004 až 2011 předsedou představenstva a generálním ředitelem společnosti. Kvůli svému postavení v čele polostátní energetické firmy i vztahům s politiky býval označován za jednoho z nejvlivnějších lidí českého byznysu. Absolvent Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze začínal kariéru jako ředitel prodeje českého zastoupení firmy Wolf Bergstrasse. Poté působil jako generální ředitel a člen představenstva a. s. Janka Radotín (1994 až 1999), byl členem představenstva Banky Haná (1996 až 1997), předsedou představenstva a generálním ředitelem Škody Plzeň (1999 až 2000), předsedou představenstva a generálním ředitelem a. s. Škoda Holding (2000 až 2004) či členem dozorčí rady a. s. České dráhy (2007 až 2009). V minulosti byl mimo jiné i viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy.
Michal Mejstřík (61)
Michal MejstříkMichal Mejstřík | profit
Ekonom, profesor Institutu ekonomických studií (IES) Fakulty sociálních věd UK a předseda vědeckopedagogické rady IES. Absolvent pražské Vysoké školy ekonomické vyučuje ekonomii, podnikové finance, finanční trhy, bankovnictví a další, působí jako poradce a konzultant. Pracoval v Ekonomickém ústavu ČSAV. Po roce 1990 studoval na Londýnské ekonomické škole. Začátkem 90. let se podílel na založení Centra pro ekonomický výzkum a postgraduální vzdělání (CERGE) UK a AV ČR, kde pracoval jako vědecký tajemník a poté výkonný ředitel. V letech 2002 až 2007 zasedal v dozorčích radách několika krajských distributorů plynu, v letech 2009 až 2011 byl předsedou dozorčí rady ČSA, od roku 2011 předsedá dozorčí radě Českého aeroholdingu a.s. Člen Národní ekonomická rady vlády (NERV; její činnost je pozastavena).