Rozdělená energetika: štěpení v Německu pohání podpora obnovitelných zdrojů

Innogy

Innogy Zdroj: Profimedia.cz

E.ON
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Trend rozkládání velkých průmyslových podniků se nevyhýbá ani energetice. Německé energetické giganty už mají rozdělování za sebou. Ve snaze přizpůsobit se německé energetické politice postavené na obnovitelných zdrojích energie se společnosti RWE a E.ON rozštěpily na firmy provozující konvenční elektrárny a na energetiku, které podle vizí manažerů patří budoucnost. Do ní patří provoz elektrických a plynárenských sítí a obnovitelné a decentrální zdroje energie. 

RWE svou dceru innogy už poslal v roce 2016 na burzu. Z výnosu z prodeje 23 procent akcií RWE získala pět miliard eur. Dvě miliardy dostala innogy na investice, zatímco tři zbývající miliardy si vzala RWE na krytí ztrát z provozu a útlumu konvenčních elektráren.

E.ON naopak konvenční výrobu elektřiny vyčlenil do samostatné společnosti Uniper. O ni se ucházela finská energetická společnosti Fortum. Jenže zatím se dostala jen k necelým 47 procentům akcií, za něž zaplatila osm miliard eur. O zbytek se s E.ON už několik měsíců dohaduje.

Němci mimo jiné požadují, aby za ostatní akcie zaplatili Finové více. Podobné diskuze se vedou i v Česku. Jenže případné rozdělování ČEZ by nebylo vedeno ani tak vizí budování nové zelené energetiky, ale potřebou postavit novou jadernou elektrárnu v Dukovanech a v Temelíně.

V jednom z možných scénářů by konvenční elektrárny převzal stát, zatímco v distribuci a prodeji elektřiny spolu s energetickými službami by získali větší podíl noví investoři. Na restrukturalizaci velkých, zejména německých energetik zatím vydělává český Energetický a průmyslový holding. Levně kupuje konvenční elektrárny, kterých se původní majitelé kvůli ozelenění svého byznysu zbavují.