Rozvíjející se země zrychlují investice do zelené energie

větrník

větrník Zdroj: ctk

Obnovitelné zdroje energie v rozvojových zemích zažívají boom. Loni vzrostly proti předchozímu roku o více než třetinu, zatímco celosvětové tempo růstu dosáhlo 17 procent, jak vyplývá ze souhrnné zprávy společnosti REN21. V rozvojových zemích se investice oproti roku 2013 zvýšily o 36 procent na více než 130 miliard dolarů. Z celkové hodnoty investic do obnovitelných zdrojů v rozvojových zemích patří největší podíl Číně, konkrétně 63 procent.

Vezmeme-li v potaz jen větrnou energii, říše středu v loňském roce instalovala více než 23 gigawattů nové kapacity, což byl historicky největší roční přírůstek v jediné zemi. Dalšími velkými investory ze zemí třetího světa jsou Indonésie, Keňa, Mexiko, Jihoafrická republika a Turecko.

Pokud ovšem bereme v úvahu výkon ekonomiky a investice vzhledem k výši HDP, vypadá tabulka největších investorů do obnovitelných zdrojů zcela jinak, uvádí zpráva REN21. Na prvním místě je Burundi následované Keňou, Hondurasem, Jordánskem a Uruguayí. Jak upozorňuje specializovaný server SeeNews Renewables, rozvoj obnovitelných zdrojů v těchto zemích není financován vládami v takové míře jako ve vyspělém světě, a tudíž není ani živen snahou o ochranu klimatu.

investice do OZEinvestice do OZE | E15

Skutečným motorem je prostá rostoucí poptávka po energiích, kterou je třeba uspokojovat rychle a levně. Nedostatek centrálních zdrojů a rozvodné infrastruktury pak nahrává lokálním instalacím obnovitelných zdrojů. Díky technologickému pokroku jsou navíc náklady na instalace některých obnovitelných zdrojů srovnatelné s „fosilní konkurencí“.

Globální investice do zelené energie jsou setrvale na vzestupu. Loni bylo proinvestováno přes 270 miliard dolarů. Pokud do investic započítáme i velké vodní elektrárny, celkem se proinvestovalo přes 300 miliard dolarů, tvrdí zpráva REN21. Celkový počet lidí, kteří v roce 2014 pracovali v sektoru obnovitelných zdrojů, se vyšplhal na 7,7 milionu.