Rudolfinum spotřebuje méně energie, investici 20 milionů splatí z úspor

Rudolfinum,

Rudolfinum, Zdroj: Aconcagua, wikimedia

Investovala 20 milionů, ale ve skutečnosti ji to nestálo ani korunu. Tak nechala Česká filharmonie zmodernizovat energetické hospodářství budovy Rudolfina, kde sídlí a kterou spravuje. Díky investici do nového zařízení či izolací ušetří filharmonie každý rok 30 procent z nynějších nákladů za energie. Z takto dosažených úspor v provozních nákladech filharmonie investici během příštích devíti let splatí.

Filharmonie následovala příklad Národního divadla, které podobnou modernizaci provedlo v předchozích letech formou energetických služeb se zárukou (EPC). V tomto modelu platí investiční náklady firma, která modernizaci provede a následně garantuje předem definovanou výši finanční úspory provozních nákladů. Z úspor se pak investice splácí.

Stejně jako v Národním divadle provedla modernizaci v Rudolfinu společnost Enesa, které od konce loňského roku patří do skupiny ČEZ. Nejrozsáhlejší rekonstrukcí prošla výroba chladu a vzduchotechnika. Byly vyměněny dvě chladící jednotky, z nichž jedna nyní funguje jako tepelné čerpadlo využívající vltavskou vodu pro letní ohřev teplé vody. Významné úspory přinese i zateplení stropu Dvořákovy síně. Modernizací prošlo rovněž osvětlení, zářivky nahradily LED trubice s pohybovými čidly a stmíváním.

Nejvíce se ušetří na teple

Vyhodnocování úspor začne až v roce 2016, nicméně Enesa spočítala, že nejvíce bude Rudolfinum šetřit na teple. Na navržených úsporách se bude podílet z 53 procent. Šetření elektřinou se do úspor promítne z 36 procent. Zbytek tvoří úspora ostatních provozních nákladů.

„Projekt obsahuje jednak nutnost propočítat úsporná opatření tak, aby se skutečně v horizontu deseti let vrátila, zároveň je u něj společný cíl, aby všechny změny byly provedeny co nejpečlivěji a provázány v jeden fungující celek,“ vysvětluje Lukáš Duchek z České filharmonie, proč si správce budovy vybral metodu EPC. Na část nákladů na přípravu a organizaci výběrového řízení filharmonii přispělo ministerstvo kultury. Dotace se týkala také dožilých technologií.

„Jednou z výhod využití energetických služeb se zárukou úspor je to, že zákazník i poskytovatel služby mají stejný cíl – maximalizaci úspor při zachování tepelného či světelného komfortu. Pokud by se v Rudolfinu ušetřilo méně, rozdíl musíme doplatit my,“ vysvětluje Ivo Slavotínek, ředitel společnosti Enesa. Pokud se postupnou optimalizací energetického hospodářství, kterou bude ENESA v příštích devíti letech průběžně dělat, dosáhnou vyšší než garantované úspory, rozdělí si takto dosažený zisk Enesa a Česká filharmonie v poměru 40 ku 60 procentům.

Opravený pavilon ušetří ročně statisíce korun za energie