Rumunsko renovuje velkou hydroelektrárnu, o zakázku bojují i české strojírny

Rumunská přehrada Vidraru

Rumunská přehrada Vidraru Zdroj: Profimedia.cz

Rumunská přehrada Vidraru
Rumunská přehrada Vidraru
Rumunská přehrada Vidraru
Rumunská přehrada Vidraru
Rumunská přehrada Vidraru
10
Fotogalerie
Vůbec poprvé od svého vzniku v roce 1966 projde velká vodní elektrárna Vidraru v Rumunsku rekonstrukcí. Zakázka s odhadovanou cenou 98,4 milionu eur (přes 2,6 miliardy korun) přitáhla pozornost největších hráčů z branže. Do tendru státního podniku Hidroelectrica se přihlásilo 45 firem ze sedmi zemí, mezi nimi i dvě české strojírny z Blanska.

Z tuzemska velký kontrakt podle seznamu zveřejněného rumunskými médii přilákal firmy ČKD Blansko Holding a ČKD Blansko Engineering. Prvně jmenovanou společnost od roku 2010 ovládá ruský průmyslový podnik Ťažmaš, zatímco druhé ČKD patří do skupiny slovinského výrobce turbín Litostroj Power.

Blanské strojírny však budou čelit opravdu tvrdé konkurenci. Do soutěže se totiž hlásí řada podniků z domácího Rumunska, dále z Ruska, Číny, Srbska, Makedonie a Slovinska. To zastupuje zmíněný Litostroj, mateřská firma ČKD Blanska Engineeringu.

Mezi nejtěžší váhy tendru patří dvě čínské společnosti. Větší z nich je obří korporace Power Construction Corporation of China (Powerchina), která podle informací ze svého webu zaměstnává 200 tisíc lidí a za loňský rok vykázala tržby 43,6 miliardy dolarů (přes bilion korun).

Zajímavým účastníkem je i ruská firma Power Machines. Tu podle rumunského serveru Romania-Insider.com ovládá ruský miliardář Alexei Mordašov s odhadovaným majetkem přes 14 miliard dolarů. Server připomíná, že Mordašovo jméno se objevilo v Panamských dokumentech, přes které unikly informace o vlastnických strukturách offshorových firem. Mordašov má prý také blízko k prezidentu Vladimiru Putinovi.

Vidraru patří mezi největší hydroelektrárny v Rumunsku, její čtyři Francisovy turbíny mají celkový instalovaný výkon 220 megawattů. Pro srovnání – český Orlík, který je v tuzemsku největší akumulační vodní elektrárnou, disponuje výkonem 364 MW a dvojka Slapy má 144 MW.

Rumunská hydroelektrárna je součástí impozantní přehradní hráze, která stojí na řece Argeş zhruba uprostřed země, je vysoká 166 metrů a oblouk hráze je dlouhý 305 metrů. V době svého vzniku v roce 1966 šlo o pátou největší přehradu Evropy a devátou na světě.

Státní energetický podnik Hidroelectrica bude elektrárnu opravovat vůbec poprvé. Modernizace se týká turbín i celé přehrady. Práce na rekonstrukci jsou naplánovány na čtyři a půl roku.