Češi investují miliardy do vodní energie v Kyrgyzstánu

Kyrgyzská vodní elektrárna Kurpsai

Kyrgyzská vodní elektrárna Kurpsai Zdroj: CC BY SA 3.0: HylgeriaK via Wikimedia Commons

Česká energetická firma Geen General Energy chystá byznys v Kyrgyzstánu. Zhruba dvoumiliardová investice má pokrýt výstavbu čtyř vodních elektráren o celkové kapacitě 65 megawattů. První dvě elektrárny mají být v provozu v roce 2018, zbývající do konce roku 2020. Středoasijská hornatá republika je podle firmy pro vodní energii zemí zaslíbenou, v budoucnu tak hodlá Geen své zaměření na Kyrgyzstán zvýšit.

„Uzavřeli jsme memorandum o výstavbě vodních elektráren na kyrgyzském území. Teď podnikáme projektové a finanční kroky a zpracováváme předběžnou studii proveditelnosti,“ uvedl mluvčí firmy Josef Milon. Investičně-inženýrská skupina podnikatele Aleše Mokrého o sobě dala na českém energetickém trhu vědět zejména nedávnými akvizicemi několika fotovoltaických elektráren vybudovaných na vrcholu odvětví v letech 2009 a 2010.

Do konce desetiletí plánuje Geen vystavět nebo dokoupit portfolio obnovitelných zdrojů o celkovém výkonu 159 megawattů, a to primárně z vodních zdrojů. „Vedle Kyrgyzstánu, který má obrovský hydropotenciál, máme v hledáčku i další země vhodné pro výstavbu vodních zdrojů, tedy především oblasti s výraznějšími rozdíly v nadmořských výškách, příkladem může být třeba Gruzie,“ dodal Milon.

Vedle vody může Geen vsadit i na vzduch, v úvahu přicházejí třeba větrné turbíny v Srbsku. Právě vodní elektrárny patří k jedné z nejnadějnějších investic v rozvíjející se zemi závislé na přílivu zahraničního kapitálu.

„Vedle vodních elektráren lze mezi perspektivní odvětví pro investice v Kyrgyzstánu zařadit i dopravní techniku, malé pivovary a potravinářské technologie jako celek,“ uvádí například agentura CzechTrade. Hlavními riziky jsou podle ní především špatná infrastruktura či špatné zásobení energiemi.