Rusko míří na Západ, Gazprom jedná o vstupu do RWE

RWE

RWE Zdroj: RWE

Německý energetický koncern RWE jedná s ruským Gazpromem o jeho možném vstupu do německé firmy. Informoval o tom dnes časopis Der Spiegel a deník Süddeutsche Zeitung (SZ) s odvoláním na zdroje z RWE. Berlínská vláda však doposud ruskému pronikání do klíčových německých podniků bránila. Podle SZ by tak "námluvy" RWE a Gazpromu mohly způsobit napětí mezi Berlínem a Kremlem

Podle obou listů se minulý pátek v Paříži sešel šéf RWE Jürgen Grossmann s nejvyšším představitelem Gazpromu Alexejem Miller a diskutovali o šancích ruského státního kolosu na vstup do RWE. Po vládou prosazeném útlumu jaderné energetiky v Německu chce Grossmamm společnost restrukturalizovat a hledá pro to finančně silného partnera.

Gazprom by přitom mohl hrát významnou roli nejen jako dodavatel plynu. Podle Grossmanna by mohl získat strategický podíl v RWE nebo v jeho dceřiných firmách a umí si ho představit také jako dlouhodobého většinového akcionáře, píší Der Spiegel a SZ. Jednání s Gazpromem mnichovskému deníku Grossmann potvrdil. „Jde o probíhající obchodní styky mezi našimi podniky,“ uvedl k nim. Jejich výsledky chce podle Spiegelu představit dozorčí radě RWE na počátku srpna.

Pokud by se oba koncerny na nějakém propojení dohodly, mohly by tím však způsobit problémy německé vládě, upozornil SZ. Ta totiž dosud blokovala snahy ruských investorů o vstup do významných firem jako EADS, Deutsche Telekom nebo Infineon, což v minulosti kritizoval i ruský premiér Vladimir Putin.

Také vstup Gazpromu do RWE by mohl podle SZ v Berlíně narazit na odpor, neboť by zvýšil energetickou závislost Němců na Rusku, odkud už nyní dovážejí 40 procent plynu. „Ne“ německé vlády tomuto spojení by tak mohlo vyvolat nový spor s Moskvou.

„Pokud se Gazprom chce angažovat v Německu, je to v pořádku. Každý podnik by měl mít právo učinit německé společnosti nabídku na převzetí. Německo by nemělo Gazprom diskriminovat,“ poznamenal k možnému nesouhlasu politiků Grossmann. „Jsem rád za každého, kdo přinese do Německa kapitál a koupí německé akcie,“ dodal.

Pro ruského giganta by to neměl být žádný problém. Na vlastní expanzi v současnosti vydává ročně zhruba 30 miliard eur (přes 720 miliard korun), přičemž celková hodnota RWE je nyní podle SZ asi 20 miliard eur (483 miliard korun). Výsledek jednání je však zatím otevřený a podle zdrojů mnichovského listu mohou rozhovory trvat delší dobu. O spolupráci s Gazpromem navíc usiluje i hlavní německý konkurent RWE, společnost E.ON.

Poslední slovo by každopádně měl Spolkový kartelový úřad, který už upozornil, že by případný vstup Gazpromu do RWE mohl narazit na německé kartelové právo. Úřad by proto takový obchod detailně prověřoval, uvedl jeho mluvčí.