Rusko zahájilo výstavbu raketového vlaku, navazuje na sovětský model

Raketový systém RT-23 Moloděc

Raketový systém RT-23 Moloděc Zdroj: Public domain via Wikimedia Commons

Rusko údajně začalo konstruovat nový typ vojenského vlaku. V jeho vagonech se budou ukrývat zařízení pro odpalování strategických raket, na které bude možné umístit i jaderné hlavice. Projekt se ovšem zpožďuje kvůli ruským problémům s financováním ve stavu mezinárodní izolace.

Informaci o nové produkci s odkazem na zdroje v ruském zbrojařském průmyslu přinesla agentura TASS. „Dokončila se projektová dokumentace, vytváří se jednotlivé konstrukční prvky. Neexistuje ale žádný časový plán pro dokončení projektu,“ cituje TASS svůj zdroj. Systém Barguzin by se do armádních služeb měl dostat nejdříve v roce 2020. V plánu je produkce pěti vlaků o šesti raketách.

O výrobě nových raketových vlaků poprvé informoval před dvěma lety velitel ruských raketových sil Sergej Karakajev. Životnost nového systému se plánuje alespoň do roku 2040. Ruské finanční problémy posunuly plánované dokončení vývoje systému nejdříve na rok 2020.

Dvanáct vlaků, každý se třemi raketami Moloděc, už sloužilo v sovětské a ruské armádě v letech 1984 až 2007, z používání je de facto už vyřadila odzbrojovací dohoda START 1. Vlaky se vyráběly ve východoukrajinském městě Pavlohrad, měly dvě základny před Uralem a jednu na střední Sibiři.

Podívejte se na dobové záběry odpálení rakety Moloděc

Nový typ ponese rakety MS-26 s několika hlavicemi. Oproti starším typům budou lehčí – jedna raketa Moloděc vážila 110 tun, zaměstnanci železnice museli před každým projetím vlaku zpevnit násyp a celý systém musely táhnout tři lokomotivy. Kvůli tomu byly raketové vlaky snadno rozpoznatelné na satelitních snímcích, běžné soupravy tolik tažné síly nepotřebovaly.

Rusko má podle serveru UPI v arzenálu 521 strategických raket, nejnovější smlouva START mu dovoluje vlastnit celkem 700 kusů. Dohoda ovšem za dva roky vyprší a vzhledem k ochlazení vztahů není její prodloužení jisté.