Rusnok: Limity jsou vyčpělé, možná je prolomíme

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Rusnokova vláda v demisi se podle premiéra nejspíš bude zabývat limity těžby hnědého uhlí na Mostecku. Vládní usnesení, které chrání obce na Mostecku před rozšířením těžby, považuje předseda vláda Jiří Rusnok za vyčpělé. Řekl to při dnešní návštěvě Mostecka. Na dotaz, zda je variantou zrušení dotčeného usnesení, premiér řekl, že žádné varianty se nevylučují.

Podle premiéra se musí situace kolem limitů vyřešit rychle, jinak hrozí úbytek pracovních míst. Přitom ještě v srpnu Rusnok uvedl, že jeho kabinet žádné rozhodnutí o změně limitů nepřijme. „Určitě nepřijmeme závažná rozhodnutí, že zrušíme limity nebo že zavedeme nové,“ řekl tehdy v České televizi v souvislosti s projednávanou surovinovou politikou státu.

Právě na obrat v Rusnokově postoji upozornil také Jan Rovenský z hnutí Greenpeace. „Jiří Rusnok právě elasticky ohnul páteř o 180 stupňů. Limity chrání domovy tisíců obyčejných lidí před zbouráním a garantují rozvoj Ústeckého kraje bez devastace krajiny i zdraví místních lidí, kterou způsobují povrchové velkolomy. Rusnokova vláda v demisi nemá pravomoc rozhodovat nevratně už vůbec o ničem, tím spíše o tak zásadní věci,“ uvedl Rovenský.

Štovíček: Největší podraz od roku 1989

Starosta Litvínova Milan Štovíček označil premiérova slova za podraz na obyvatele Ústeckého kraje. „Já osobně to chápu jako vůbec největší podraz na zdejší lidi po roce 1989. Tohle si dovolily jen totalitní vlády v minulosti, že obětovaly tento kraj a zdejší lidi na úkor nějakých výdělků,“ prohlásil.

Jak uvedl místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt, o tak závažném kroku by neměla rozhodovat vláda v demisi. „Vláda, kde se vůbec nikomu nezodpovídá kromě Miloše Zemana a různých energetických a jiných lobby, taková vláda by neměla přijímat žádná taková rozhodnutí,“ řekl Buřt.

Politické strany: Rusnokův kabinet nemá právo o limitech rozhodovat

Kritika politických stran na sebe nenechala dlouho čekat. Vláda v demisi by podle politiků neměla rozhodovat o limitech těžby hnědého uhlí a měla by to přenechat nové vládě. Tento názor zastává mimo jiné předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Podle stínového ministra životního prostředí za ČSSD Vladimíra Špidly vláda na takové rozhodnutí nemá právo.

Podle předsedy Strany zelených Ondřeje Lišky by si měl premiér uvědomit, že „limity těžby brání města a obce před uhelnými doly, které by se mohly rozšířit pouze za cenu pokračování devastace a vysídlování severních Čech“. Strana zelených to uvedla v tiskovém prohlášení.

Zeman prolomení těžebních limitů už dříve podpořil

Pro prolomení limitů těžby hnědého uhlí se nedávno při návštěvě Ústeckého kraje vyjádřil jednoznačně prezident Miloš Zeman. Uvedl tehdy, že bez prolomení by mohlo přijít o práci až 8500 lidí.

Aktivisté protestovali na budově Národního divadla

Proti prolomení těžebních limitů před několika týdny protestovali ekologičtí aktivisté hnutí Greenpeace. Na budově Národního divadla v Praze vyvěsili dva čtyřicetimetrové transparenty s nápisem „Vyvlastnit a zbourat?“ a s portréty politiků, kteří patří mezi přední zastánce prolomení limitů a bourání obcí. Jde o Vojtěcha Filipa (KSČM), ministra vnitra v demisi Martina Pecinu (SPOZ), Milana Urbana a Michala Haška (oba ČSSD) a Janu Bobošíkovou (Hlavu vzhůru).

Státní zámek Jezeří, Horní Jiřetín, okres Most.Státní zámek Jezeří, Horní Jiřetín, okres Most.|Martin Pinkas, EuroStátní zámek Jezeří, Horní Jiřetín, okres Most

Aktivisté chtěli před volbami apelovat na voliče, aby nevolili politiky, kteří podporují vyvlastňování a bourání obcí kvůli uhlí a další devastaci severních Čech těžbou. „Jsme tady, abychom voličům jasně řekli, nevolte uhlí,“ prohlásil vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský.

Podle aktivistů je absurdní bourat památky nebo domovy lidí jen kvůli těžbě uhlí, právě proto si symbolicky zvolili Národní divadlo.

Těžební limity
Limity v roce 1991 vyhlásila vláda. Tehdy zaručily městům a obcím na severu Čech, pod kterými leží uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány. Limity platí dodnes, ale těžební společnosti a někteří politici by je chtěli zrušit.

Edvard Sequens: Obstojí zájmy občanů, nebo těžařů?