Rusové staví atomovou elektrárnu pro vývoz elektřiny do Evropy

Jaderná energie, ilustrační foto

Jaderná energie, ilustrační foto

V kaliningradské oblasti, na ostrůvku ruského území uvnitř Evropské unie, roste jaderná elektrárna určená pro vývoz elektřiny do sousedních evropských zemí. První blok Baltské atomové elektrárny má být spuštěn do roku 2016. Energii zde vyrobenou chce provozovatel elektrárny vyvážet do Polska a Německa.

Elektrárna o dvou blocích vyroste v Němenském okrese v Kaliningradské oblasti, ruské enklávy mezi Polskem a Litvou. První blok bude spuštěn v roce 2016, druhý o dva roky později. Cena obou dosáhne podle dohody mezi ruským Rosatomem a kaliningradskými úřady pět miliard eur.

Elektrárna může pokrýt až 8 procent polské spotřeby

Dvacetiletou smlouvu na vývoz kaliningradského proudu hned od spuštění prvního bloku uzavřela už nyní s budoucím provozovatelem zdroje Rosenergoatomem ruská exportní firma Inter Rao. Polská státní energetická společnost PGE a provozovatel elektrických sítí PSE Operator jednají s Rusy o výstavbě přenosové trasy z Kaliningradské oblasti do Polska, oznámil list Rzeczpospolita a dodal, že elektřina „z východu“ může pokrýt spotřebu až osmi procent polského obyvatelstva. „Naše rozhovory s Ruskem lze označit za čistě obchodní záležitost. Trvale hledáme dodavatele nejlevnější elektřiny,“ cituje deník generálního ředitele PGE Tomasze Zadrogu.

Elektrické vedení přes Polsko do Německa?

Ruský koncern Inter Rao, který má proud z Kaliningradu vyvážet, uvažuje i o vývozu přes polské území do Německa. „Německo je pro nás po atomovém exitu velmi zajímavým trhem. Můžeme pomoci zaplnit výpadek proudu, který po něm nastane,“ nabídl šéf Inter Rao Boris Kovalčuk v rozhovoru pro páteční vydání německého listu Handelsblatt. Vzhledem k tomu, že Německo odmítlo vyrábět atomovou energii, je to však nabídka velmi provokativní. S tím si ale Kovalčuk těžkou hlavu nedělá: Německo dovážív elektřinu z atomových výrobců Česka a Francie, tak proč by nemohlo vozit z Ruska?

Ruská enkláva Kaliningrad leží mezi Polskem, Litvou a Baltským mořemRuská enkláva Kaliningrad leží mezi Polskem, Litvou a Baltským mořemRuská enkláva Kaliningrad leží mezi Polskem, Litvou a Baltským mořem

Dovoz energie z ruské enklávy, tedy přes celé Polsko, je podle Kovalčuka ekonomicky rentabilní. „Nám se to jednoznačně vyplatí, navzdory nákladům na přepravu. Ceny proudu jsou v Německu vyšší než u nás,“ dodal. Inter Rae by mohl proud vést buď přes Polsko, nebo skrz Baltské moře, tak jako plyn skrz plynovod Nordstream.

V Pobaltí nejsou jaderné elektrárny

Provoz Baltské atomové elektrárny v Kaliningradu se plánuje na 50 let. Ruští vědci však prý mají k dispozici i materiál umožňující prodloužit životnost reaktorů na plných sto let.

Nedostatek energie se ve východním Pobaltí prohloubil po roce 2009, kdy byl odstaven i druhý blok Ignalinské atomové elektrárny v Litvě. Litva stárnoucí elektrárnu zavřela, protože se k tomu zavázala během přijímacích rozhovorů ke vstupu do EU. Polsko zatím žádnou jadernou elektrárnu nemá. První polská jaderná elektrárna se má podle varšavských odborníků uvádět do provozu v pobaltském Žarnowci nejdříve v roce 2020.