Rusové zvažují prodej podílu v terminálu na zkapalněný plyn

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Jeden ze dvou připravovaných ruských terminálů pro vývoz zkapalněného zemního plynu možná už brzy nebude ruský. Druhý největší těžař plynu v Rusku, Novatek, má nabídku od zatím nejmenovaných asijských investorů na odkup svého 60procentního podílu v projektu Jamal LNG, který má vyvážet plyn z ložisek v ústí řeky Ob. Pětinu nyní drží francouzský Total a pětinu dcera čínské státní společnosti CNPC.

Nabídku potvrdil při konferenčním hovoru finanční šéf Novateku Mark Jetway. Podrobnosti však neuvedl. Na projekt Jamal LNG se pozornost zaměřila poté, co Spojené státy uvalily sankce na Genadije Timčenka, který má blízko k prezidentovi Vladimiru Putinovi a vlastní 23 procent Novateku. Kvůli sankcím už odmítla poskytnout financování projektu za 27 miliard dolarů americká banka US Export Import Bank. Novatek i Total nicméně tvrdí, že sankce nebudou mít na stavbu terminálu vliv.

Důvod, proč by se chtěl Novatek svého podílu zbavit úplně, není jasný. Loni prodal pětinu Číňanům ze CNPC, kteří byli ochotni do projektu, jehož náklady oproti původním odhadům vyskočily o sedm miliard dolarů, nalít další peníze. Ještě před pár měsíci ovšem šéf firmy Leonid Michelson prohlašoval, že světový trh s LNG je tak velký, že ruské budované kapacity by se klidně mohly zdvojnásobit a pořád by našly dostatek odběratelů.

Jamal LNG se bude skládat ze tří terminálů s celkovou kapacitou 16,5 milionu metrů kubických zkapalněného plynu ročně. První jednotka by měla začít fungovat v roce 2016 a do komerčního provozu vstoupí o rok později. Z celkové kapacity mají už investoři na 70 procent uzavřenou smlouvu, přičemž hlavní část dodávek by měla směřovat do Asie. Jen do Číny se bude podle mezivládní rusko-čínské dohody vozit ročně 1,35 milionu metrů krychlových LNG.

Plány na vývoz LNG
Rusko má zatím jen jeden terminál pro vývoz zkapalněného zemního plynu (LNG). Na ostrově Sachalin provozuje Gazprom spolu se společností Shell a japonskými investory terminál s kapacitou deset milionů tun LNG ročně. V plánu je výstavba třetí zkapalňovací jednotky. Gazprom chce postavit další terminál ve východoruském Vladivostoku s kapacitou 15 milionů tun ročně. O stavbě LNG terminálu na ruském Dálném východě uvažuje také společnost Rosněfť spolu s americkým Exxon Mobil.

Plyn se bude do Asie vozit podél severního pobřeží Ruska ve speciálních tankerech, které budou odolné vůči ledovým krám. Jamal LNG bude profitovat z loňského Putinova rozhodnutí, kterým zrušil monopol Gazpromu na vývoz LNG. Gazprom spolu se společností Shell buduje konkurenční LNG terminál na ostrově Sachalin.