Růst průmyslu v Česku zrychlil, tradičně pomohla výroba aut

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Euro E15

Průmyslová výroba v Česku v srpnu zrychlila meziroční růst na 6,3 procenta, když v červenci vzrostla o 4,6 procenta. Růst průmyslu nadále táhla výroba aut. V srpnu se také proti červenci zrychlil nárůst nových zakázek. Čísla dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Ve srovnání s předchozím měsícem byla průmyslová výroba po vyloučení sezónních vlivů nižší o 4,3 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 7,9 procenta, v červenci se zvýšila o 2,2 procenta. Růst tržeb v srpnu zpomalil z červencových 2,8 procenta na 0,9 procenta.

„Na meziměsíčním poklesu se nepřekvapivě podepsaly dovolené v automobilkách, které představují největší část českého průmyslu,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. „Celkově však výsledek průmyslu je velmi silný a nepochybně si toto odvětví udrží roli lídra ekonomiky i ve třetím čtvrtletí letošního roku.“

Vedle výroby aut k růstu průmyslu přispěly produkce pryže a plastů a kovových konstrukcí. Výroba naopak klesla v chemickém průmyslu, v tisku a rozmnožování nahraných nosičů, výrobě počítačů a elektronických a optických přístrojů.

Zájem ze zahraničí

Zrychlení růstu hodnoty nových zakázek bylo dáno především vyšším počtem nových zakázek ze zahraničí, vzrostly o 12,5 procenta. Zájem byl hlavně v automobilovém průmyslu, kde zakázky meziročně stouply o třicet procent. Tuzemské nové zakázky naopak klesly o 0,7 procenta.

„Zakázky naznačují, že se průmyslu bude dařit i v následujícím půlroce. Na číslech zatím samozřejmě není vidět nedávno prezentovaný problém s naftovými motory u některých osobních automobilů. Nepředpokládám však, že by tato záležitost nějak dramaticky zasáhla tuzemský průmysl nebo dokonce ekonomický růst České republiky v letošním roce,“ komentuje Dufek.

Česká průmyslová produkce

Graphical visualization of Cz Industrial Production

Podobně to vidí i analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. „Věříme, že kauza okolo Volkswagenu a některých dalších automobilových značek nebude pro český průmysl představovat citelnější brzdu. Automobilový průmysl v Česku je z velké části orientovaný i na výrobu komponentů pro řadu značek, kterých se problémy s podvody netýkají.“

Hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka upozorňuje, že se původně čekal růst přes devět procent. „S ohledem na klesající předstihové indikátory a zpomalení průmyslu v Německu, s možnou vazbou na slábnoucí asijské ekonomiky, lze čekat určité zpomalení růstu průmyslové výroby i v České republice,“ komentuje data analytik Raiffeisenbank.

Graf Českého statistického úřaduGraf Českého statistického úřadu | Cesky statisticky urad

Podle analytika Generali Investments Radomíra Jáče není zřejmé, nakolik se ve statistice projevila nepříznivá sezónnost, například podnikové dovolené například v automobilkách, a nakolik může jít o nový trend zpomalení tempa růstu výroby. Jsou zde totiž známky zpomalování růstu rozvíjejících se ekonomik v čele s Čínou. Pokud by tento nepříznivý trend měl trvat delší dobu, musel by se projevit na průmyslové aktivitě a exportech z Evropy obecně, včetně českého průmyslu a exportů, podotkl.

Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily o 6,6 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, klesly o 5,3 procenta.

Podniky s 50 a více zaměstnanci v srpnu proti loňsku zvýšily počet pracovníků o 3,2 procenta. Jejich průměrná hrubá mzda stoupla o 2,5 procenta na 26 759 korun. „Průmyslu se daří a stále nabírá nové lidi, zatímco mzdy drží firmy na uzdě. V tomto nejsilnějším odvětví mzdy v srpnu rostly meziročně jen o 2,5 procenta,“ komentuje personální politiku v průmyslu analytik ČSOB.