RWE a Gazprom spolu v Evropě vyrábět elektřinu nebudou

Elektrárna - ilustrační foto

Elektrárna - ilustrační foto Zdroj: ctk

Německá energetická skupina RWE a ruský monopolní vývozce plynu Gazprom zrušily jednání o založení společného podniku pro výrobu elektřiny v západní Evropě. Firmy uvedly, že záměrem se přestanou zabývat nejpozději do konce roku. Nezdar je to hlavně pro Berlín, který doufal, že se mu podaří s pomocí ruských peněz zvýšit objem výroby elektřiny, a nahradit tak výpadek po plánovaném odstavení jaderných elektráren.

„Nebyli jsme bohužel schopni dohodnout se na rámci spolupráce, která by byla pro obě strany dlouhodobě přínosná,“ sdělil šéf RWE Jürgen Grossmann. Ten podepsal v červenci s ředitelem Gazpromu Alexejem Millerem předběžnou dohodu o strategickém partnerství v oblasti výroby elektřiny v Evropě. V říjnu si pak obě strany daly na jednání další tři měsíce. Gazprom nechtěl zprávu komentovat.

Obě společnosti počítaly s tím, že ve společném podniku budou vyrábět elektrickou energii z uhlí a plynu v Německu, Velké Británii a zemích Beneluxu. Podnik měl zahrnovat paroplynové a uhelné elektrárny v těchto zemích, a to jak ty, které už existují, tak ty, jejichž výstavba se teprve plánuje.

Gazprom tak po zrušených plánech zřejmě už nebude schopen letos dohodnout nějakou další formu spolupráce. Správní rada ruského podniku se totiž ve středu sešla naposledy, další jednání má podle agentury Reuters až po Novém roce.

Společnost RWE měla pro jednání s Gazproem exkluzivitu. Informované zdroje tvrdí, že spolupráce částečně ztroskotala na tom, že Gazprom se už dříve dohodl na spolupráci s dánskou společností Dong. S její pomocí chtěl zkoumat možnosti propagace plynových elektráren v Evropě.

Zrušení spolupráce dává větší šance plynovodu Nabucco

Zrušená spolupráce mezi RWE a Gazpromem by také mohla oživit naděje na výstavbu plynovodu Nabucco. Právě RWE je totiž jednou z klíčových firem, které za projektem stojí. Přes Nabucco by měl proudit plyn ze střední Asie přes Turecko dál do Evropy. Trasa se má přitom vyhnout území Ruské federace. Spolupráce mezi Gazpromem a RWE by mohla RWE donutit z projektu Nabucco vycouvat.

Po nuceném útlumu jaderné energetiky v Německu chce šéf RWE společnost restrukturalizovat a hledá pro to finančně silného partnera. Vzhledem k rostoucí spolupráci Ruska a Německa v energetice se nabízel právě Gazprom, který udělal z produkce elektřiny jednu ze svých priorit.

Mezinárodní energetická skupina RWE působí ve více zemích, zákazníkům v Evropě dodává elektřinu, plyn i vodu. V České republice je stoprocentním vlastníkem plynárenské společnosti RWE Transgas.