RWE prodala těžební divizi Rusům. Navzdory protestům politiků

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: RWE

Německá energetická skupina RWE dnes podepsala dohodu o prodeji své divize těžby plynu a ropy DEA skupině ruských investorů vedené miliardářem Michailem Fridmanem. Zpečetila tak transakci, kterou někteří politici kritizovali s ohledem na ruskou anexi Krymu.

RWE 16. března oznámila, že divizi DEA prodá Fridmanově investiční společnosti LetterOne za 5,1 miliardy eur (asi 140 miliard korun). Transakce upoutala pozornost vzhledem k prudkému zhoršení vztahů mezi Západem a Ruskem kvůli krizi kolem Ukrajiny a Krymu.

Německá vláda sice námitky proti dohodě nevyjádřila, kritizovali ji ale někteří přední němečtí politici. Německý ministr hospodářství Sigmar Gabriel dnes ale prohlásil, že prodej divize DEA je založen na firemním rozhodnutí a je „v zásadě neproblematický“.

Fridman je zakladatelem největší ruské investiční skupiny Alfa Group a letos jej časopis Forbes označil za druhého nejbohatšího Rusa s majetkem 17,6 miliardy dolarů (351 miliard korun). Loni založil firmu LetterOne, která hodlá do projektů těžby ropy a plynu ve světě investovat 20 miliard dolarů. Energetický fond skupiny LetterOne řídí dlouhodobý Fridmanův spolupracovník German Chan.

RWE už loni oznámila, že se rozhodla zanechat aktivit v produkci ropy a zemního plynu a zvažuje možnosti prodeje divize RWE DEA. DEA vlastní podíly ve zhruba 190 licencích na průzkum a rozvoj ložisek ropy a plynu v Evropě, na Blízkém východě a v severní Africe, z nichž některé ale nic neprodukují a potřebují rozsáhlé investice. Má kolem 1400 zaměstnanců a na loňském provozním zisku RWE se podílela zhruba devíti procenty.