Šance pro horníky OKD? Práci jim může dát polský výrobce zahradního nábytku

Konec tězby v dolu 9.května ve Stonavě

Konec tězby v dolu 9.května ve Stonavě Zdroj: CTK

Polská firma Martyna, která vyrábí dřevěné vybavení pro zahrady, chce v Moravskoslezském kraji vybudovat závod, v němž by mohla postupně zaměstnat 150 lidí. Nyní hledá prostory, buď pozemky nebo starší haly, které by se daly rychle upravit. Výrobu chce rozjet už v září, na projekt má v Polsku připraveno asi 100 milionů zlotých (přes 600 milionů korun).

Firma, která podle něj patří mezi pět největších evropských výrobců dřevěného zahradního programu, by chtěla v Česku vybudovat e-shop a lehkou montovnu. „Jsou schopni od 1. září to spustit, s tím, že na jedné směně můžou zaměstnat 50 až 70 lidí. Kdyby se to rozjelo, tak na tři směny by byli schopni zaměstnat 150, možná i 200 lidí,“ řekl český koordinátor projektu Petr Nádvorník.

V kraji bylo na konci března přes 70 tisíc lidí bez práce, podíl nezaměstnaných činil 8,3 procenta. V souvislosti s existenčními problémy OKD ale panují obavy, že další tisíce lidí o práci přijdou. Senátor Petr Gawlas (ČSSD), který se v projektu angažuje, řekl, že vybudování závodu by mělo pro kraj obrovský význam, protože právě propuštění horníci by v něm mohli získat práci. „Oni nemůžou stát osm hodin u pásu, ale tuhle středně manuálně náročnou práci by zvládali,“ řekl senátor.

Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík řekl, že dřevařská oblast by pro horníky mohla být zajímavá. „Obecně bych ale v tomto případě neřešil horníky. Důležité je, že to pomůže kraji,“ řekl Pytlík.

Poptávka po provozních halách

Gawlas řekl, že ohledně zájmu firmy Martyna už byla řada schůzek a že firma by mohla získat pobídky od CzechInvestu. Firma podle Nádvorníka poptává tři až čtyři tisíce metrů čtverečních provozních hal a minimálně pět až deset tisíc metrů čtverečních zpevněných venkovních prostor.

„Sháníme usilovně buď pozemek, kde by se mohla postavit hala, nebo nějaké staré haly, které by se daly rychle opravit, tak, aby to mohli spustit 1. září nebo 1. října. Momentálně jsme ve stadiu zkoumání možností,“ řekl Nádvorník.

Vládní zmocněnec Jiří Cienciala řekl, že firma by závod chtěla vybudovat na Karvinsku, Frýdecko-Místecku nebo Třinecku. Jednou z možností jsou prostory po frýdecko-místecké textilce Slezan nebo prázdná hala v Paskově u Ostravy. Místo chce firmě v nejbližších dnech nabídnout také Karviná.

„Karviná stále nabízí volnou plochu průmyslové zóny Vagónka na okraji města, ale máme také volný poslední prostor ve druhé etapě zóny Nové Pole. Každé nové pracovní místo v Karviné je pozitivní,“ uvedla mluvčí karvinské radnice Šárka Swiderová.

Martyna vyrábí dřevěné pergoly, ploty či zahradní nábytek. Tento sortiment se podle Nádvorníka zřejmě nikde v Česku nevyrábí. „Náš kraj je pro ně ideální, protože je na trojmezí Slovenska, Česka a Polska, eventuálně se odtud dá snadno dostat do Rakouska, Maďarska,“ řekl Nádvorník. Většina produkce Martyny podle něj směřuje na západní trhy.