Schváleno. Jádro se na desetiletí stane hlavním zdrojem energie v Česku

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Vláda schválila aktualizaci státní energetické koncepce. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) budou hlavním zdrojem výroby energie v Česku jaderná energetika i obnovitelné zdroje. Koncepce určuje směr, jakým se vydá česká energetika v nadcházejících desetiletích. Energetici její přijetí vítají, zástupci ekologických organizací nikoliv.

„Schválená státní energetická koncepce znamená další krok k nízkouhlíkové energetice. Hlavním zdroji výroby energie u nás budou jádro a obnovitelné a druhotné zdroje,“ uvedl premiér.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) řekl, že v roce 2040 bude energetický mix výroby elektřiny tvořit z 46 až 58 procent jaderná energetika, z 18 až 25 procent obnovitelné zdroje, černé uhlí z 11 až 21 procent a zemní plyn z pěti až 15 procent.

Mládek dále uvedl, že posláním aktualizované energetické koncepce je zajistit spolehlivé, bezpečné a ekologicky šetrné dodávky energie a to i v případě krizových situací.

Připomněl, že koncepce navazuje na deset let starý materiál. „Státní energetická koncepce z roku 2004 byla již v mnohém překonána a nereflektovala množství událostí, které se v energetickém sektoru a v evropské ekonomice udála. Přijetí její aktualizace bylo potřebné i s ohledem na plnění evropských cílů,“ dodal Mládek.

Preference jaderné energie ovšem nezůstává bez kritických hlasů. „Česko tak bude posilovat jadernou energetiku, a to i přes rostoucí cenu tohoto řešení. Energetická koncepce také opět nepočítá s možnosti šetrné energetiky, mezi které patří stále cenově dostupnější obnovitelné zdroje, chytré sítě, nebo elektromobilita a systémy na ukládání energie,“ uvedl Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

Energetici i Hospodářská komora přijetí koncepce vítají
Zástupci tepláren, plynaři, Hospodářská komora i společnost ČEZ vítají přijetí Aktualizace státní energetické koncepce (ASEK) i společnost ČEZ vítají přijetí Aktualizace státní energetické koncepce (ASEK). Vyplývá to z vyjádření jejich představitelů.
V dnešní hektické a turbuletní době je důležité, že máme alespoň základní vodítko pro budoucí rozhodování a investice,“ uvedl předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR a bývalý premiér Mirek Topolánek. Dodal, že na schválení ASEK by ale měla navázat řada konkrétních kroků v exekutivní i legislativní oblasti, aby koncepce nezůstala jen na papíře. Podle něj musí vláda mimo jiné udělat zásadní rozhodnutí o zpřístupnění zásob hnědého uhlí a o jeho přednostním využití v kombinované výrobě elektřiny a tepla v teplárnách.
Podobný postoj má i prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. „Scénář odrážející současný stav a predikovaný vývoj spotřeby energií do roku 2040 ztělesněný v ASEK není podle komory zcela ideální. Na druhou stranu v rámci uplynulých let jde o variantu, která umožní podnikatelům i státu prostředky, kupříkladu do rekonstrukce a modernizace zařízení na výrobu a přenos energií, investovat účelně,“ uvedl Dlouhý.
Schválení koncepce přivítali i plynaři. „Schválení koncepce považujeme za velmi významné jak pro investory v plynárenství, tak celkově pro bezpečnost a stabilizaci české energetiky. Koncepce nyní konečně usnadní podnikatelům i v plynárenství rozhodování o připravovaných investicích,“ řekl předseda Rady Českého plynárenského svazu Miloslav Zaur. Podotknul, že i pro plynárenství je nastavení dlouhodobě stabilního rámce nezbytné pro další rozvoj.
ASEK podle nás realisticky popisuje budoucí vývoj v Česku z hlediska zdrojů, tedy dožívání uhlí, v horizontu následujících desetiletí,“ řekl mluvčí energetické společnosti ČEZ Ladislav Kříž. „Je dobře, že ani do budoucna se nebudeme spoléhat na dovoz elektřiny,“ dodal.

Podle Edvarda Sequense z hnutí Calla „je evidentní, že evropská energetika jde zcela jinou cestou, než ta česká. Snižování spotřeby energie je na rozdíl od nás vnímáno jako nástroj vyšší energetické bezpečnosti a konkurenceschopnosti průmyslu. Proměna evropského trhu s elektřinou pak postaví české spotřebitele a daňové poplatníky do svízelné situace – jak uhradit jaderné sny současné vlády,“ uvedl.

Zbývá vyřešit financování a těžební limity

O koncepci jednala vláda s přestávkami od prosince, kdy podle některých ministrů ještě dostatečně neřešila otázku zachování či prolomení takzvaných těžebních limitů v Ústeckém kraji.

Ministerstvo průmyslu následně v lednu představilo čtyři varianty toho, jak s limity naložit. V současné době si ministerstvo nechává zpracovat nezávislou studii, která má určit, zda se těžba za limity stanovenými v roce 1991 vyplatí. Mládek uvedl, že dodatečné materiály a studie týkající se limitů budou vládě předloženy do konce srpna. „Stejně tak návrh, co s těmi limity finálně udělat. Vláda bude muset nějakým způsobem rozhodnout,“ dodal.

Ekologové ale varují před sledem jejích rozhodnutí. „Schválit energetickou koncepci bez rozhodnutí o limitech je jako postavit auto bez jednoho kola s tím, že ho přidáte později. Pokud mají ministři pocit, že ani po pěti letech projednávání nemají dost informací, měli odložit schválení celé energetické koncepce. Takhle to nutně vyvolává dojem, že chtějí nepříjemné rozhodnutí odložit ad acta a desítky tisíc lidí v severních Čechách - občanů ohrožených obcí i horníků - nechat dál žít v nejistotě, co s nimi bude,“ uvádí Jan Rovenský z Greenpeace Česká republika.

Před 14 dny vláda naposledy projednávání koncepce a navazujícího Národního akčního plánu rozvoje jaderné energetiky přerušila. Plán mimo jiné řeší, jak do budoucna financovat výstavbu nových jaderných zdrojů v České republice. Plánem se ale ministři dnes nezabývali.

Energetické zdroje ČREnergetické zdroje ČR|E15

Ohledně výstavby nových bloků jdarených elektráren se shodli Sobotka a ministr financí Andrej Babiš (ANO), že kabinet nebude garantovat výkupní ceny elektřiny z nových zdrojů.

„Nepřichází do úvahy, abychom garantovali cenu elektřiny. Jinak s rozvojem nových bloků se mělo začít již dávno,“ uvedl Babiš. „Měli bychom hledat cesty, aby se podařilo rozvíjet jaderné elektrárny, ale nemuseli jsme poskytovat záruku, která by byla rizikem pro státní rozpočet,“ uvedl Sobotka. ČEZ loni zrušil tendr na rozšíření Jaderné elektrárny Temelín, protože Sobotkova vláda oznámila, že nemůže garantovat výkupní ceny elektřiny z Temelína.