Šéf Arevy: V Temelíně by nás měly podpořit USA

Thomas Epron, Areva

Thomas Epron, Areva Zdroj: E15 Eduard Erben

Americká vláda tvrdě lobbuje za vítězství společnosti Westinghouse ve stamiliardovém tendru na dostavbu Temelína, středoevropský šéf francouzské Arevy Thomas Epron však v rozhovoru pro E15 nabídl zcela odlišný pohled na to, jaký by měl být skutečný zájem Washingtonu. „Areva je jedničkou v jaderném odvětví ve Spojených státech, je také největším zaměstnavatelem v USA, očekával bych tedy, že budeme mít také podporu americké vlády v temelínském tendru,“ řekl Epron.

Právě Westinghouse a Areva spolu soupeří o temelínskou zakázku nejméně za dvě stě miliard korun, třetím uchazečem je česko-ruské konsorcium Škoda JS – Rosatom. Nabídku Arevy, kterou většinově ovládá francouzský stát, dnes silně podporují politici z Paříže.

Americký velvyslanec v Praze Norman Eisen na druhé straně prosazuje podporu dostavbě Temelína za účasti společnosti Westinghouse nejen v Česku, ale také v samotných Spojených státech. Senátorům ve Washingtonu například zdůrazňoval, že vítězství Westinghousu ve výběrovém řízení na stavbu dalších dvou bloků Temelína přinese tisíce nových pracovních míst přímo v USA.

Podle diplomatické korespondence, kterou nedávno zveřejnil server WikiLeaks, jde ale Američanům z geopolitického hlediska především o to, aby temelínskou zakázku nezískali Rusové.

„Neznepokojuje nás, pokud si kupujete jadernou energii z Francie nebo USA, ale pokud ji koupíte z Ruska, musel bych zpochybnit váš úsudek,“ prohlásil podle uniklého dokumentu během dřívějšího jednání v Česku americký viceprezident Joseph Biden. Jinak ale Biden rozhodně lobboval právě za Westinghouse. Na druhé straně odpůrci této firmy se sídlem v USA či jaderné energetiky jako takové nikdy neopomenou zdůraznit, že Westinghouse je dceřinou firmu japonské Toshiby. Bezpochyby spoléhají na to, že v kontextu letošní havárie v japonské Fukušimě to bude vyvolávat negativní asociace. Westinghouse ale fukušimské bloky nestavěl.

Pochybnosti o ruské účasti na dostavbě Temelína pak souvisejí s obavami z přílišné závislosti Česka na Rusku v energetice. Kromě ropy a plynu dnes Rusové dodávají do jaderných elektráren v Dukovanech a Temelíně veškeré jaderné palivo. S konsorciem Škoda JS – Rosatom naopak spojuje své naděje část tuzemských průmyslníků, protože věří, že právě spojenectví s Rusy přinese českým společnostem zajímavé subdodávky. I v tomto ohledu se ale situace mění, protože české firmy vyjednávají o spolupráci se všemi třemi uchazeči o Temelín.

Areva dokonce zdůrazňuje, že její vítězství by mohlo být výhodné i pro Škodu JS, s níž už delší dobu spolupracuje na dalších projektech. Podle pravidel tendru Škoda JS, již majetkově ovládá ruská skupina OMZ, sice nemůže vystupovat ve dvou konsorciích současně, ale dodatečně by mohla zakázky získat i v případě, že Rusové temelínskou soutěž nevyhrají.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.