Šéf průmyslníků Hanák: Nezvěte už dalajlamu, poškozuje export

tibetský duchovní vůdce dalajlama

tibetský duchovní vůdce dalajlama Zdroj: ctk

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák přišel s kontroverzní výzvou - apeloval na české politiky, aby se na oficiální úrovni nesetkávali s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Podpora Tibetu totiž podle něj poškozuje zájmy českých exportérů v Číně.

„Čína je pro nás naprosto zásadní věc. Chci varovat českou politickou reprezentaci, aby se setkávala s dalajlamou na oficiální úrovni,“ uvedl Hanák. „Mně je jedno, jestli je to na kamarádské úrovni. Neměli bychom si poškozovat vztahy s jednou z nejsilnějších ekonomik světa. Myslím si, že tohle škodí České republice a hlavně byznysu nepředstavitelným způsobem,“ řekl agentuře Mediafax.

„Všichni jsme z České republiky a ekonomika a budoucnost této země by měla být rovna a neměli bychom si život s jednou z největších ekonomik, na které nám nepředstavitelně záleží, komplikovat několika málo jednotlivci,“ dodal.

"Havel nám někdy práci komplikoval, Klaus je špička"

V souvislosti s dalajlamou se tak Hanák nemohl vyhnout osobě exprezidenta Václava Havla, který byl dalajlamovým přítelem a mnoho jeho návštěv v Česku inicioval. „Pan prezident Havel měl pro český byznys i pro mě osobně naprosto klíčovou roli od roku 1990, v první části. Šlo o vytváření této země, demokratických principů a šanci žít svobodně v této zemi. Jeho zásahy v ekonomické oblasti však nebyly vždy šťastné,“ uvedl Hanák s tím, že tak někdy Havel exportérům práci spíše komplikoval.

Naopak současný prezident Václav Klaus podle Hanáka českým podnikatelům ve světě výrazně pomáhá. „Bohužel musím říct, že pan prezident Klaus končí. Může si myslet kdo, co chce, ale je to obrovská autorita v zahraničí. Absolvoval jsem s ním minimálně deset dvanáct misí za těch osm deset let a musím říct, že je to špičková autorita této země,“ prohlásil Hanák a dodal: „Mám obavy, jak se bude situace vyvíjet po volbách prezidenta v příštím roce,“ řekl Mediafaxu.

Prezident Hospodářské komory Petr Kužel dnes navrhl, že by Česko mělo upustit od vízové politiky pro čínské podnikatele, kteří míří do země. Naopak firmy, které jsou členem Svazu průmyslu a dopravy, budou moci rychleji získat víza do Číny. Dohodlo se na tom vedení svazu s čínským velvyslancem v Česku Jü Čching-tchajem. „Máme za sebou setkání s čínskou ambasádou, s velvyslancem, s celým aparátem. A můžu říct, že Číňané z toho měli velkou radost, že byznys sám hecuje zlepšení vztahů,“ prohlásil Hanák. „A odměnou za to byla garance, že se Čína podívá na to, jak by se zlepšily vízové vztahy pro český byznys,“ doplnil.

Za podporu Tibetu ekonomická odplata

Otázka slučitelnosti podpory svobodného Tibetu a ekonomických vztahů s Čínou je evergreenem mezinárodních vztahů. Nedávno například evropské analytické centrum CEGE vydalo studii, podle níž mohou země, které tibetského duchovního oficiálně přijmou, přijít kvůli následnému propadu ve vzájemném obchodu s Čínou až o miliardy eur. Čínská politická reprezentace totiž dokáže citelným omezením vzájemného obchodu trestat ty země, které se v otázce Tibetu staví na politicky „nesprávnou“ stranu. Export do Číny se podle autorů studie po přijetí dalajlamy propadne v průměru o 12,5 procenta a na svoji původní úroveň se nevrátí dříve než za dva roky.

Export českých podniků do Číny rok od roku roste, jen za posledních pět let se celkový objem téměř ztrojnásobil na loňských 1,67 miliardy dolarů.

Vývoj obchodu mezi Českem a Čínou:Vývoj obchodu Česka a ČínyVývoj obchodu Česka a Číny|Businessinfo.cz

Česko přitom patří mezi země, které tibetského duchovního hostí nejčastěji. Od roku 2002 do roku 2008 dalajlama strávil v Česku celkem 17 dní. Naposledy navštívil Česko v prosinci 2011, právě těsně před smrtí exprezidenta Václava Havla.

Čína patří mezi 12 prioritních zemí pro český export, které určila nová proexportní strategie Česka pro roky 2012 až 2020. Dalšími jsou například Brazílie, Indie, Irák, Ukrajina či Spojené státy.