Senát chce snížit dotace pro zelenou energii

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Senátoři se postavili proti návrhu poslanců na obnovení dotací pro fotovoltaické elektrárny. Zároveň prosazují i snížení dotací na výrobu biometanu. Stát by tak ušetřil do roku 2020 padesát miliard korun.

Senát změnil zákon o podporovaných zdrojích energie, který má v jednom předpisu soustředit podporu pro obnovitelné zdroje, druhotné zdroje a kombinovanou výrobu elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů. Podporu výroby biometanu senátoři snížili ze 4000 na 1700 korun na megawatthodinu spalného tepla.

Senátoři odmítli i snahu sněmovny znovu zavést podporu výroby elektřiny v tzv. ostrovních systémech, tedy fotovoltaických elektráren, které nedodávají elektřinu do sítě.

Změny, s nimiž souhlasí i ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS), nyní bude muset znovu projednat sněmovna. Úpravy mají podle místopředsedy senátorů ODS Miloše Vystrčila státu ušetřit do roku 2020 kolem 50 miliard korun, bez nich by musel na podpoře vyplatit až 95 miliard korun.

Nový zákon rovněž upravuje způsob nakládání se solárními panely na konci jejich životnosti. Likvidaci panelů, které výrobce prodal a prodá do 1. ledna 2013, bude muset financovat provozovatel solární elektrárny. Po tomto datu už to bude muset zajistit výrobce panelů.

Provozovatelé tuzemských solárních elektráren proti tomu protestovali. Tvrdí, že na tento účel již finančně přispívají v rámci evropské asociace PV Cycle. Při dvojím zatížení hrozí někteří z investorů arbitrážemi.