Severní energetická prodlouží životnost Chvaletic do roku 2030. Navzdory ekologům

Elektrárna Chvaletice

Elektrárna Chvaletice Zdroj: Mlada fronta

Severní energetická chce prodloužit životnost elektrárny Chvaletice do roku 2030. Do modernizace všech čtyř bloků plánuje investovat dvě miliardy korun. Ekologové požadují, aby se elektrárna, jakožto významný znečišťovatel ovzduší, uzavřela.

Severní energetická se stala před rokem stoprocentním vlastníkem původně nejmladší české hnědouhelné elektrárny postavené v roce 1979. Skupina ČEZ chtěla Chvaletice provozovat jen do konce roku 2015.

„Prodloužení životnosti elektrárny je špatná zpráva, znamená, že zůstane v provozu velký znečišťovatel ovzduší,“ řekl Jan Rovenský z organizace Greenpeace. Podotkl, že dopady zdravotních rizik Chvaletic a dalších elektráren spočítala loni univerzita ve Stuttgartu. „Podle jejich závěru připadá na Chvaletice 72 předčasných úmrtí ročně,“ uvedl.

Elektrárna loni vyrobila 3122 GWh elektřiny a na její celkové výrobě v ČR se podílí zhruba 3,5 procenty. „Součástí dohody o prodeji elektrárny z portfolia ČEZ do Severní energetické byl i závazek na délku jejího provozování, a to vyžaduje rozsáhlou modernizaci zdroje,“ vysvětlila mluvčí Severní energetické Gabriela Sáričková Benešová.

Nižší emise

Modernizace se dotkne kotelny, strojovny, úprav na zauhlování, systému kontroly i řízení a odlučovačů popílku. Výsledkem má podle Sáričkové Benešové být mimo jiné snížení emisí, prašnosti i vlastní spotřeby. Elektrárna podle mluvčí produkuje zhruba 350 miligramů na metr krychlový oxidů dusíku, po realizaci investic má klesnout číslo pod 200 miligramů na metr krychlový. „Sníží se i emise prachových částic a prašnost při zauhlování,“ doplnila mluvčí.

Část veřejné soutěže na zakázku ve Chvaleticích chce Severní energetická vypsat ještě do konce roku, tak aby práce mohly začít nejpozději v roce 2016. Elektrárna Chvaletice zaměstnává nyní 285 lidí. „Nové odborníky bude rozhodně potřebovat,“ doplnila Sáričková Benešová. Modernizace podle ní umožní řídit bloky v širokém výkonovém rozsahu. „Aktuální rozsah 100 - 800 MW by se měl díky rekonstrukci rozšířit,“ doplnila.

Nový majitel

Severní energetická, původně Litvínovská uhelná, se vloni vyčlenila ze skupiny Czech Coal a stala se novým samostatným subjektem na energetickém trhu. Je správcem největšího hnědouhelného ložiska v České republice, lomu ČSA, se zásobami 750 milionů tun hnědého uhlí.

ČEZ elektrárnu Chvaletice prodal za 4,12 miliardy korun. Slib prodeje jedné z elektráren o výkonu 800 až 1000 megawattů měl od začátku zmírnit obavy Evropské komise z dominantního postavení ČEZ na českém trhu.