Severní energetická prý nabídla společný podnik už Nečasově vládě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Společnost Severní energetická, která se oddělila od Czech Coalu Pavla Tykače, nabídla kvůli pokračování těžby na dolu ČSA společný podnik už vládě bývalého premiéra Petra Nečase. Uvedl to předseda dozorčí rady Severní energetické a akcionář společnosti Jan Dienstl. Lidové noviny napsaly, že novou těžařskou společnost s většinovým podílem státu chce vytvořit ministr průmyslu v demisi Jiří Cienciala.

Dienstl ve vyjádření pro ČTK uvedl, že společný podnik by podle něj měl racionálně využít nerostné bohatství a zároveň zajistit perspektivu regionu, firmě i jejím zaměstnancům. Rozhodnutí o prolomení limitů těžby hnědého uhlí je podle něj výhradně v kompetenci státu a vlády ČR.

Severní energetická je od srpna jméno původní akciové společnosti Litvínovská uhelná. Přejmenováním dokončila proces oddělení od skupiny Czech Coal.

Podle Lidových novin by stát do společné firmy vložil své pozemky na Mostecku, podle přijatého usnesení by však neměly vzniknout žádné nároky na státní rozpočet. Podle Ciencialy by stát díky tomuto projektu získal kontrolu nad těžbou. Nová firma by navíc měla být zárukou, že velká část výnosů z těžby půjde do rozvoje Ústeckého kraje.

Zeman: Těžební limity jsou téma pro novou vládu

Prezident Miloš Zeman dnes řekl, že strategické rozhodnutí o prolomení těžebních limitů by měla učinit až nová vláda s politickým mandátem. Přechodný kabinet premiéra Jiřího Rusnoka k tomu má povinnost připravit podklady. Mezi „přípravné práce“ prezident řadí usnadnění jednání mezi těžaři a občany oblastí, který se prolomení těžby hnědého uhlí dotkne. S Rusnokem o tom Zeman bude hovořit v sobotu na pravidelné schůzce svého poradního týmu v Lánech.

Dienstl již dříve řekl, že prolomení limitů pro lom ČSA by umožnilo prodloužit jeho životnost o 150 let. Na lomu by bylo podle něj možné zaměstnávat na 3000 lidí, dalších 5000 pracovních míst by fungovalo v návazných provozech. Bez prolomení limitů se těžba zastaví v roce 2022.

Prolomení těžebních limitů
Zrušení limitů by postihlo především město Horní Jiřetín a jeho místní část Černice poblíž dolu ČSA. Hrana těžební jámy by se dostala také jen pár set metrů od okraje Litvínova. Limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách byly stanoveny usnesením vlády v roce 1991. Zaručují městům a obcím, pod kterými leží uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány. O prolomení limitů těžby stojí firmy i odbory. „Požádali jsme vládu, aby o problematice prolomení limitů uvažovala a zkusila s tím něco udělat,“ řekl v úterý místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Václav Pícl.