Siemens postaví v Německu první plynovou elektrárnu za čtyři roky

Paroplynová elektrárna v bavorském Irschingu, ilustrační foto

Paroplynová elektrárna v bavorském Irschingu, ilustrační foto Zdroj: E.ON

Německá společnost Siemens dostala od spolkového kartelového úřadu povolení k výstavbě elektrárny na zemní plyn v Bavorsku. Pro koncern je to první domácí zakázka na plynový blok za čtyři roky, uvedla agentura Reuters.

Překotný rozvoj obnovitelných zdrojů v Německu prudce snížil velkoobchodní ceny elektřiny, což zmařilo plány na výstavbu plynových elektráren v zemi. Vedle větrné a solární energie si zachovává konkurenceschopnost pouze uhlí, které je levnější než zemní plyn. Šéf Siemensu loni řekl, že už rezignoval na to, že by se firmě podařilo na domácím trhu ještě někdy prodat plynovou turbinu.

Spolkový úřad schválil plán výstavby plynové elektrárny v Leipheimu u Ulmu, kterou má postavit Siemens společně s místním podnikem Stadtwerke Ulm. Leipheim se má stát rezervní elektrárnou pro Bavorsko v situaci, kdy bude v příštích letech postupně ukončovat provoz nedaleká jaderná elektrárna Gundremmingen. Rezervní elektrárny mohou vydělat více než běžné provozy, takže v tomto případě bude elektrárna na plyn komerčně životaschopná.

Mluvčí Siemensu uvedl, že projekt ještě musí získat souhlas Evropské komise. Dodal, že další podrobnosti nemůže sdělit. Podle listu Welt am Sonntag by zakázka na elektrárnu o výkonu 600 megawattů mohla mít pro Siemens hodnotu až půl miliardy eur (23,5 miliardy korun).