Síkela umetá cestu pro gigafactory. Starosty mají obměkčit provize a garance

Finální montáž bateriových systémů, která již probíhá v mladoboleslavské Škodě Auto

Finální montáž bateriových systémů, která již probíhá v mladoboleslavské Škodě Auto Zdroj: Škoda Auto

V Česku zcela unikátní projekt chystá Ministerstvo průmyslu a obchodu. Spolu s několika obcemi na Plzeňsku jedná o založení společného podniku, jenž by ovlivňoval fungování strategického podnikatelského parku, který má vybudovat stát. Ministerstvo si od založení podniku slibuje nalezení kompromisu s obcemi, díky němuž by padly poslední překážky ve snaze přilákat historickou investici koncernu Volkswagen do továrny na bateriové články do elektromobilů za 120 miliard korun.

„Jednání o tomto podniku stále probíhá. Současná navrhovaná podoba předpokládá, že by se ministerstvo stalo jeho podílníkem. Podle tohoto návrhu by podnik řešil provoz budoucího parku, rozvoj dalších aktivit v parku, rozhodování o umísťování investic, realizace výnosů a nákladů plynoucích z provozu a podobně,“ uvádí mluvčí ministerstva Marek Vošahlík.

Obce návrh na vznik podniku vítají. Získaly by kontrolu nad tím, komu by se prodaly dotčené pozemky. Kromě samotné gigafactory Volkswagenu by totiž v parku vznikly i další provozy dodavatelských firem, které by chtěl mít investor – ať už německý koncern, nebo někdo jiný – koncentrované na jednom místě.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!